Activitatea celor şase instanţe de judecată din judeţul Vâlcea a fost întreruptă de un protest al avocaţilor, miercuri, timp de o oră, în intervalul 10,00-11,00, sute de dosare ce urmau să se judece în acest timp fiind amânate.
Baroul Vâlcea a anunţat că s-a alăturat acţiunii iniţiate de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi trage astfel un semnal alarmă asupra disfuncţionalităţilor la care sunt supuşi avocaţii în exercitarea profesiei lor şi care se răsfrâng şi asupra clienţilor lor.
‘Sunt probleme legate de timbrajul stabilit prin legislaţia actuală în ceea ce priveşte cererile de chemare în judecată pentru acţiunile în pretenţii. Au devenit prohibitive în opinia noastră, lucru care îngreunează accesul către o justiţie de calitate. Mai este motivul legat de modalitatea în care se impozitează activitatea avocaţilor şi este foarte important acest lucru, deşi pentru foarte multă lume va putea părea că este un interes de ordin personal. Nu, nu este un interes de ordin personal. Este vorba de împrejurarea că avocaţilor li se impun acum taxe suplimentare în materie de CASS, o majorare exagerată care nu va face decât să se răsfrângă în onorariile practicate de avocaţi şi, mai ales, ceea ce uită Guvernul, faţă de care noi înţelegem să ne manifestăm nemulţumirea prin această formă de protest, este faptul că noi plătim nişte taxe exagerate în raport cu ceea ce ni se oferă când vorbim de sănătate. Practic, un avocat este pus în situaţia de a plăti pentru un număr de salarii pe care de fapt nu le încasează pentru că profesia fiind liberală nu îţi asigură predictibilitate în toate cazurile şi suntem nevoiţi să plătim la un nivel de salarii pentru care nu primim niciun fel de contraprestaţie’, a declarat decanul Baroului Vâlcea, Dinu Constantinescu.
Reprezentantul avocaţilor vâlceni a precizat că acţiunea lor de protest a fost sprijinită şi de conducerile instanţelor din judeţ, deşi în ţară sunt multe cazuri în care relaţiile avocaţi-magistraţi sunt tensionate şi constituie un alt motiv de nemulţumire pentru apărători.
‘Spre bucuria şi mulţumirea mea, la nivelul judeţului Vâlcea, noi stăm bine şi relaţia cu magistraţii este una de colaborare şi aceasta este şi dovada că astăzi am beneficiat de înţelegere, obţinând practic suspendarea şedinţelor de judecată pentru intervalul orar 10,00-11,00, timp în care toate instanţele din judeţul Vâlcea şi-au oprit activitatea pentru a puncta acest moment în care noi vrem să tragem un semnal de alarmă. Adunând oră cu oră, pentru că aşa se numeşte şi protestul nostru – ‘O zi fără avocaţi’, din toate instanţele din judeţul Vâlcea avem mai mult de o zi de suspendare a şedinţelor de judecată, lucru care, cred eu, este suficient, pentru că noi suntem adepţii comunicării, să se facă înţeles practic mesajul nostru şi să ajungă şi la nivelul conducerii acestei naţii’, a mai spus decanul avocaţilor vâlceni.
Decanul Dinu Constantinescu a mai adăugat că, la nivel local, au fost programate în perioada următoare o serie de întâlniri cu reprezentanţii instanţelor de judecată şi cu cei ai organelor de urmărire penală, însă o decizie cu privire la continuarea protestelor se va decide în consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor în funcţie şi de ecoul pe care îl va avea acţiunea lor de miercuri, care a avut loc în toate instanţele din judeţ, respectiv la Tribunalul Vâlcea, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Judecătoria Drăgăşani, Judecătoria Brezoi, Judecătoria Horezu şi Judecătoria Bălceşti. AGERPRES / (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)
[…] … ‘Sunt probleme legate de timbrajul stabilit prin legislaţia actuală în ceea ce priveşte cererile de chemare în judecată pentru acţiunile în pretenţii. Au devenit prohibitive în opinia noastră, lucru care îngreunează accesul către o justiţie de calitate. Mai este motivul legat de modalitatea în care se impozitează activitatea avocaţilor şi este foarte important acest lucru, deşi pentru foarte multă lume va putea părea că este un interes de ordin personal. Nu, nu este un interes de ordin personal. Este vorba de împrejurarea că avocaţilor li se impun acum taxe suplimentare în materie de CASS, o majorare exagerată care nu va face decât să se răsfrângă în onorariile practicate de avocaţi şi, mai ales, ceea ce uită Guvernul, faţă de care noi înţelegem să ne manifestăm nemulţumirea prin această formă de protest, este faptul că noi plătim nişte taxe exagerate în raport cu ceea ce ni se oferă când vorbim de sănătate. Practic, un avocat este pus în situaţia de a plăti pentru un număr de salarii pe care de fapt nu le încasează pentru că profesia fiind liberală nu îţi asigură predictibilitate în toate cazurile şi suntem nevoiţi să plătim la un nivel de salarii pentru care nu primim niciun fel de contraprestaţie’, a declarat decanul Baroului Vâlcea, Dinu Constantinescu. Integral […]