Râmnicu Vâlcea, 20 apr / Agerpres/ – Firmele vâlcene afiliate Camerei de Comerţ şi Industrie au solicitat miercuri, printr-o scrisoare adresată conducerii Consiliului Judeţean, sprijin în implementarea unor proiecte ce urmăresc rezolvarea unor probleme majore ale mediului de afaceri local, între acestea fiind şi realizarea unei strategii privind atragerea de investitori în zonele cu potenţial de dezvoltare.
‘După exemplul pozitiv al multor judeţe din România în ceea ce priveşte parcurile industriale ca motor al atragerii investiţiilor străine (vezi Oradea, Cluj, Prahova, Braşov etc.), se impune ca primă urgenţă punerea în funcţiune şi creşterea suprafeţelor alocate pentru acestea (la Drăgăşani, Bălceşti, precum şi în zonele industriale ale Vâlcii şi nu numai), precum şi asigurarea de utilităţi, promovarea în media, la consulatele economice şi organizarea de campanii de către autorităţi în mod direct la potenţialii investitori. Acordarea unei atenţii deosebite trebuie îndreptată către furnizorii de echipamente pentru Dacia sau Ford, care au capacităţi de producţie în judeţele limitrofe. În contextul conflictului din Ucraina considerăm că trebuie pregătite propuneri concrete pentru firmele care părăsesc zonele de conflict şi Rusia căutând spaţii pentru relocare. Măsurile preconizate în domeniul digitalizării, tendinţa de delocalizare a unor societăţi din domeniul IT din oraşele mari către zonele din ţara cu potenţial turistic, acordarea unor facilităţi pentru startul şi dezvoltarea de activităţi din domeniu. Capacitatea imensă a spaţiului nefolosit de la Centrul Nord Oltenia Expo ar putea fi începutul unui incubator de afaceri pentru crearea de startup-uri. Spaţiile deja existente şi amenajate, în număr de circa 10, ar putea fi un început imediat, iar o amenajare cu costuri minime a etajului din pavilionul central, ar putea creşte cu încă cel puţin 20 numărul acestora’, a transmis conducerea CCI Vâlcea.
Reprezentanţii mediului de afaceri vâlcean au precizat, de asemenea, că este necesară şi realizarea unei şosele de mare viteză în sudul judeţului, dar şi extinderea reţelei de apă termală de la Călimăneşti, investiţii care ar duce atât la dezvoltarea turismului, cât şi a industriei locale.
‘Dezvoltarea capacităţilor de ape termale de la adâncime, resursa care a făcut un ‘paradis’ din estul Ungariei şi a generat un început promiţător în staţiunea Călimăneşti-Căciulata trebuie continuate având la bază un plan de dezvoltare bine structurat în care rolul principal să revină autorităţilor judeţene. După părerea noastră, acestea ar avea de cheltuit pentru asigurarea prospecţiunilor, rămânând apoi ca dezvoltarea ulterioară a facilităţilor (centre de tratament, centre SPA) să se realizeze în sistem privat. De asemenea, realizarea unei şosele de mare viteză între Râmnicu Vâlcea şi Găneasa (legătura cu drumul expres Craiova-Piteşti) ar asigura legătura judeţului Vâlcea cu cele două mari căi de comunicaţii din sudul României. Pentru firmele vâlcene (Chimcomplex, Vilmar, MW Drăgăşani, Wipro, Desleeclama, Boromir, CIECH, Hardwood, Minet etc.) ar fi o gură de oxigen, prin asigurarea fluxului rapid de aprovizionare şi desfacere. Şoseaua de mare viteză ar asigura şi deschiderea necesară unor parcuri industriale pentru atragere de investiţii’, se mai arată în scrisoarea adresată conducerii administrative a judeţului Vâlcea.
Membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea s-au reunit la începutul acestei luni în cadrul unei Adunări Generale şi au venit cu o serie de proiecte pentru dezvoltarea economică a judeţului, multe dintre acestea fiind înaintate şi Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a fi susţinute.