AcasăStiri generaleVâlcea: Conferinţă despre hidraulică şi pneumatică; atragerea tinerilor - una dintre temele...

Vâlcea: Conferinţă despre hidraulică şi pneumatică; atragerea tinerilor – una dintre temele abordate

Hidraulica şi pneumatica sunt de viitor, însă interesul tinerilor pentru acest domeniu este din ce în ce mai scăzut, spun cei care se mai ocupă în România de cercetarea şi dezvoltarea acestor sisteme şi care zilele acestea participă, la Băile Govora, la cea de-a XXVII-a ediţie a conferinţei internaţionale HERVEX, singura manifestare de specialitate din România.

‘La nivel european, hidraulica şi pneumatica vor merge în continuare pentru că e un domeniu cu multă şansă de dezvoltare. Pot spune că o parte a discuţiei despre inteligenţa artificială, care este de multe ori falsă, hidraulica o are de mult. Se numeşte hidraulica inteligentă, care de fapt sunt vechile sisteme automate care ocupă o mare parte din utilajele complexe. Nu există utilaj care se mişcă care să nu aibă fie ceva electric, fie ceva hidraulic, fie ceva pneumatic. Restul variantelor sunt sub unu la mie. Deci perspective pentru hidraulică şi pneumatică sunt. În România mai sunt două firme, printre care şi una în Râmnicu Vâlcea, care produc la modul serios, iar partea cercetării e o problemă delicată. Este delicată pentru că nu prea se cere, nu prea se cere ce trebuie. Prea se cere de la ingineri, de la cercetători articole şi mai puţin invenţii, instalaţii, proiecte, adică ceea ce ar trebui să definească munca inginerului’, spune Petrin Drumea, profesor la Institutul de Cercetări pentru Hidraulică şi Pneumatică din Bucureşti, organizator alături de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea al acestei conferinţe internaţionale.

Petrin Drumea consideră că acest domeniu nu mai prezintă interes în România pentru că nu mai sunt fabrici care să producă aceste sisteme şi echipamente.

‘Problema cu atracţia, o să vă dau un exemplu. Acum cinci ani, în Râmnicu Vâlcea, la Hervex au venit două clase de liceu, ani terminali, şi la întrebarea pe care le-am pus-o noi câţi din voi vreţi să vă faceţi ingineri, erau în jur de 100, au răspuns trei inşi, iar când i-am întrebat câţi vor să lucreze în România a mai rămas unul singur. Deci, aici trebuie lucrat că restul sunt discuţii. E un domeniu chiar plăcut, e un domeniul care permite dezvoltarea intelectuală formidabil, e un domeniu în care se dau cel mai uşor doctorate pentru că trebuie să vii cu ceva chiar nou. Deci, nu sunt argumente pentru a reduce motoarele în dezvoltarea domeniului. Nu avem însă pentru cine lucra. Dacă nu mai avem fabricile, noi pentru cine să lucrăm?’, a mai spus profesorul.

De altfel, atragerea tinerilor către acest domeniu este şi una dintre temele ce vor fi abordate în cadrul conferinţei din acest acest an, ce se va desfăşura până vineri şi în cadrul cărora vor avea loc prezentări şi discuţii pe marginea progreselor în ceea ce priveşte echipamentele hidraulice şi pneumatice.

‘Una dintre temele în discuţie ar fi inteligenţa artificială în domeniu. A doua este vorba dezvoltarea domeniului şi protecţia mediului, pentru că lucrurile astea se leagă foarte mult. Hidraulica foloseşte uleiul şi atunci lucrurile sunt complicate. De asemenea, se va discuta despre cum vin tinerii spre domeniul hidraulicii, pentru că se constată în ultimii ani o problemă legată de participarea acestora, implicare acestora în domeniul. Nu le mai place domeniul sau nu mai sunt atraşi? Chestiunile sunt împărţite’, a precizat directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, Gheorghe Rizoiu.

La ediţia de anul acesta, una aniversară, întrucât se împlinesc 30 de ani de la prima ediţie a acestei conferinţe, participă peste 50 de profesori universitari şi reprezentanţi ai unor firme din domeniu din ţară, dar şi din Polonia, Germania, Franţa şi Coreea de Sud.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks