Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea intenţionează să treacă pe energie verde 16 imobile ale unor instituţii aflate în subordinea sa, cu scopul de a reduce consumul de energia electrică şi cheltuielile.
Astfel, CJ are în vedere accesarea unui proiect cu fonduri europene în valoare de circa 5,5 milioane de lei, alocate României prin Fondul de Modernizare, Programul cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei.
În total, prin acest proiect, 16 imobile, între care sediul CJ Vâlcea, spitalele din Râmnicu Vâlcea, Mihăeşti şi Drăgoeşti, Ambulanţa Vâlcea, Centrul Şcolar Bistriţa, internatul şcolii speciale din Băbeni şi Muzeul din Bujoreni, ar urma să-şi asigure necesarul de energie electrică din surse regenerabile, prin montarea pe clădiri sau pe terenurile din apropierea acestora a aproape 2.500 de panouri fotovoltaice şi a 36 de invertoare de tensiune.
Consilierii judeţeni au aprobat încă din luna august documentaţia tehnico economică şi indicatorii tehnico economici pentru faza de studiu de fezabilitate a proiectului.
‘Prin realizarea investiţiei propuse, Consiliul Judeţean Vâlcea doreşte să asigure energie electrică pentru funcţionarea clădirilor aflate în proprietate UAT Judeţ Vâlcea, prin captarea energiei verzi solare pe acoperişul clădirilor şi/sau terenurilor. Astfel, are loc creşterea ponderii de energie produsă din surse regenerabile, ce oferă beneficii majore CJ Vâlcea şi instituţiilor subordonate, prin reducerea dependenţei de surse de generare a energiei electrice bazate pe combustibili fosili. În cadrul acestui proiect, se propune realizarea mai multor Centrale Foto Electrice (CFE) de producţie a energiei electrice cu panouri fotoelectrice monocristaline’, se arată în referatul ce însoţeşte proiectul de hotărâre care va fi supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa de marţi, 19 decembrie.
Proiectul de investiţii propus constă în punerea în funcţiune a unei capacităţi cu o putere instalată de circa 999,54 kW, ce urmăreşte acoperirea consumului propriu al Consiliului Judeţean Vâlcea şi instituţiilor subordonate.
Durata de realizare a investiţiei este de şase luni. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)