Majorarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost aprobată în şedinţă extraordinară fără votul consilierilor locali PNL, astfel că operatorul va relua, după o săptămână în care a lăsat gunoiul neridicat, colectarea de la ghene după programul normal, a anunţat, luni, primarul Mircia Gutău.
‘Astăzi (luni, n.r.), în şedinţa extraordinară de Consiliu Local, s-a reuşit deblocarea activităţii de ridicare a deşeurilor de la nivelul municipiului, în ciuda consilierilor PNL care şi-ar fi dorit, probabil, ca oraşul nostru să arate precum Sectorul 1 din Bucureşti. Ca urmare, îi informez pe cetăţenii Râmnicului că până mâine, marţi, 17 mai, toate punctele de colectare ale gunoiului vor fi golite, iar salubrizarea va reveni la normal’, a transmis Gutău.
Edilul şef al capitalei judeţului Vâlcea a precizat că pentru a evita o situaţie ca săptămâna trecută, când operatorul de salubritate din oraş a refuzat să mai ridice deşeurile de la containerele de gunoi după ce consilierii locali i-au respins solicitarea de a majora tarifele pentru aceste servicii, a iniţiat demersuri astfel încât şi firma din subordinea primăriei să poată ridica deşeurile din punctele de colectare.
‘Îi anunţ pe râmniceni că am început demersurile pentru ca SC Pieţe Prest SA – societatea din subordinea Consiliului Local responsabilă de curăţenia stradală – să primească toate acreditările şi avizele necesare pentru ca să poată presta şi activitatea de colectare a deşeurilor de care se ocupă acum Romprest Energy SRL. Consider că, în acest fel, Râmnicul va putea beneficia de servicii de o mai bună calitate, efectuate la preţuri mai reduse faţă de cele actuale. Drept urmare, voi propune la următoarea şedinţă de Consiliu Local desemnarea viceprimarului Virgil Pîrvulescu ca responsabil de această procedură şi sper că, în cel mai scurt timp, curăţenia Râmnicului să nu mai înregistreze sincope precum cea de săptămâna trecută. Totodată, printr-o Hotărâre de Consiliu aprobată în şedinţa extraordinară de astăzi, l-am împuternicit pe acelaşi viceprimar Virgil Pîrvulescu – reprezentantul Municipiului în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare – să urgenteze organizarea licitaţiei pentru desemnarea unui operator regional al colectării deşeurilor, fapt care va duce la încheierea – în mod legal! – a actualului contract cu Romprest Energy SRL’, a mai spus edilul Mircia Gutău.
Potrivit hotărârii adoptate în şedinţa de luni a Consiliului Local, râmnicenii, persoane fizice, vor plăti lunar, începând cu această lună, 12 lei de persoană (14,28 lei cu TVA) pentru colectarea deşeurilor în amestec şi 5,71 lei de persoană (6,80 lei cu TVA) pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile, faţă de 12,70 lei (15,11 lei cu TVA) şi respectiv 6,17 lei (7,34 lei cu TVA), cum a propus operatorul de salubrizare.
În cazul persoanelor juridice şi instituţiilor publice, tarifele sunt de 760,31 lei/tonă (904,77 lei cu TVA) în cazul deşeurilor în amestec şi de 389,85 lei/tonă (463,92 lei cu TVA) pentru deşeurile reziduale şi biodegradabile, faţă de 809,47 lei (963,27 lei cu TVA) pe tona de deşeuri în amestec şi 469,85 lei (559,12 lei cu TVA) pentru tona de deşeuri reziduale şi biodegradabile, cum a cerut operatorul de salubritate. AGERPRES / (AS – autor: Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă)