Peste 400 de elevi din toată ţara se vor afla săptămâna acestea în Vâlcea pentru a participa la Olimpiada Naţională de Istorie, găzduită pentru prima dată în Râmnic, precum şi la un concurs naţional dedicat elevilor care se pregătesc să devină ospătari şi bucătari şi care se desfăşoară la Călimăneşti.
Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Istorie a avut loc luni, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Vâlcea, cei peste 330 de elevi din clasele VIII- XII care participă la concurs urmând să susţină marţi proba scrisă.
‘Este pentru prima dată când Vâlcea găzduieşte faza naţională a olimpiadei la această disciplină. Este un context în care nu cred că mai este necesar să subliniez importanţa acestei discipline pe care Nicolae Bălcescu o definea ‘cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul’ şi conexiunile ei cu celelalte ramuri ştiinţifice. Ţinuturile vâlcene au fost dintotdeauna părtaşe directe la istoria Românei. Toate etapele de dezvoltare ale societăţii româneşti, toate marile momente din istoria milenară a poporului român sunt atestate şi pe aceste meleaguri, iar destinul lor a fost şi este o parte inseparabilă din destinul întregii ţării. La ediţia din acest an participă 334 de elevi din 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti, care astăzi (marţi, n.r.) vor susţine proba scrisă, la Colegiul Naţional ‘Alexandru Lahovari’, gazdă a acestui concurs’, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Andreianu
Participanţii, însoţitorii şi evaluatorii de la Olimpiadă vor avea ocazia să vadă şi o parte dintre obiective turistice în Râmnicu Vâlcea, dar şi din Horezu, unde sunt aşteptaţi să viziteze culele de la Măldăreşti, mănăstirile Horezu şi Bistriţa, precum şi ateliere ale meşterilor olari horezeni al căror vechi meşteşug face parte din patrimoniul imaterial UNESCO.
Festivitatea de premiere şi închiderea oficială a Olimpiadei de Istorie vor avea loc vineri, de la ora 09.30, în sala ‘Lahovari’ a Filarmonicii ‘Ion Dumitrescu’.
Şi tot luni a început şi cea de-a doua ediţie a Concursului Naţional de Meserii, domeniul Turism şi Alimentaţie, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea la Liceul Tehnologic de Turism din Călimăneşti. Timp de o săptămână, cei peste 100 de elevi din toată ţara, vor avea prilejul să demonstreze că au cunoştinţe teoretice şi practice pentru a deveni cei mai buni ospătari şi bucătari din ţară.