Procurorii Biroului Teritorial Vâlcea al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a opt persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, spălare de bani, fals în înscrisuri oficiale şi trafic de droguri, se arată joi într-un comunicat de presă.
Reţinerile au avut loc după ce, în cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea au efectuat 27 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea şi a municipiului Bucureşti la o grupare specializată în fraude informatice, care a produs un prejudiciu de cel puţin două milioane de euro.
‘În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada august 2020 – iunie 2021, pe raza judeţului Vâlcea, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat, format din cel puţin 16 membri, cu scopul de a pune la dispoziţia unor autori de fraude informatice, în baza unei înţelegeri prealabile, conturi bancare pentru a le folosi la comiterea de infracţiuni. Astfel, membrii grupului au deschis un număr de cel puţin 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, prin utilizarea unor acte de identitate străine, falsificate. Totodată, au folosit alte 100 de conturi bancare deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări, prin intermediul cărora au fost transferate şi ulterior retrase sume ce se ridică la cel puţin 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracţiuni de fraudă informatică’, se precizează în comunicatul DIICOT.
Anchetatorii susţin, de asemenea, că, ulterior comiterii fiecărei infracţiuni informatice şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupării aveau rolul de a transfera respectivele sume în alte conturi pe care le controlau, de a retrage sumele de bani, iar după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, de a remite sumele de bani către autorii fraudelor sau către alţi participanţi la săvârşirea infracţiunilor.
În timpul percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, 105.000 de euro şi 20.300 de lei, ceasuri, telefoane, cartele, tablete, un pistol cu glonţ, supus autorizării, 34 de fragmente vegetale şi alte bunuri şi înscrisuri.
Concomitent, au fost efectuate alte două percheziţii domiciliare în Atena – Grecia, iar în urma acestora au fost identificate două persoane suspecte şi au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi suma de 120.000 euro.
La rândul său, Poliţia Română precizează, printr-un comunicat de presă, că în acest dosar a fost dispusă reţinerea, pentru 24 de ore, a opt persoane, dintre care şapte bărbaţi şi o femeie, toate din judeţul Vâlcea.
Persoanele reţinute vor fi prezentate, în cursul zilei de joi, în faţa magistraţilor Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, al poliţiştilor din cadrul INTERPOL şi Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, iar suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust şi SELEC.