Prevederile legislative prin care s-a introdus paşaportul pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS) nu şi-au atins scopul, unul electoral, şi, mai mult, încalcă mai multe drepturi ale acestor persoane, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Braşov, deputatul PNL care reprezintă diaspora, Valentin Făgărăşian.
Conform deputatului liberal, care a depus, recent, la Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a respectivului act normativ, prin acesta se încalcă mai multe drepturi ale românilor din diaspora, de la cele electorale, până la cel de a achiziţiona un imobil sau de deschide un cont bancar.
Potrivit lui Făgărăşian, Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care introduce paşapoartele CRDS, avea scopul de a face posibilă numărarea românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării.
‘Este clar că această lege nu şi-a atins scopul, cel electoral, şi, totodată, le-a încălcat drepturile pe care le au. În afara graniţelor trăiesc aproximativ 5 milioane de români şi ştiţi câţi au adrese în străinătate trecute în paşapoarte? 700.000. Evident că există şi persoane care au renunţat la cetăţenia română. (…) Se face şi o confuzie între reşedinţă şi domiciliu, pentru că noi, (mulţi dintre românii din diaspora – n.r.) avem, în continuare, domiciliul în România şi doar reşedinţă în străinătate’, afirmat deputatul PNL.
Potrivit acestuia, proiectul său legislativ, care prevede abrogarea art. 34 din Legea nr. 248/2005, eliminând astfel obligaţia de predare a actului de identitate care atestă existenţa domiciliului în România la crearea paşaportului CRDS, a intrat în circuitul legislativ şi, până în prezent, a fost avizat favorabil de către comisiile de specialitate.
Cu acelaşi prilej, Valentin Făgărăşian a anunţat că lucrează la un proiect de lege care să asigure integrarea copiiilor români care se nasc în alte ţări în cazul în care se întorc în România.
‘Foarte mulţi copii sunt născuţi în afara ţării şi trebuie să ne gândim şi la aceştia. (…) Am văzut că au fost probleme de discriminare, (…) li s-a spus şi de către profesori că nu au nicio şansă, că nu pot să se integreze (…) şi trebuie să rezolvăm acest lucru’, a spus deputatul PNL.
În opinia acestuia, foarte mulţi români din diaspora se vor întoarce în România când salariul minim pe economie va ajunge la 1.000 de euro.