Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că Eduard-Valentin Stroe este noul director general al Poliţiei Locale Bucureşti, dar şi că îşi doreşte o modificare a organigramei, astfel încât numărul poliţiştilor care se ocupă de ordine publică să crească de la 130 la 200.
El şi-a exprimat speranţa ca modificările făcute să aibă efecte în ce priveşte activitatea de control şi cea de ordine publică.
‘Este o persoană care a lucrat toată viaţa în Jandarmerie, care a avut funcţii de conducere în Jandarmerie la Bucureşti, la Timişoara. Şi l-am considerat persoana cea mai potrivită. (…) Până în momentul acesta, Poliţia Locală, în zona sa de ordine publică, nu a funcţionat. După această schimbare la vârful poliţiei locale o să propun Consiliului General o modificare de organigramă, în care să sporim numărul de poliţişti locali care sunt în secţiunea de ordine publică’, a declarat Nicuşor Dan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prezent există peste 350 de poliţişti locali, dintre care aproximativ 130 se ocupă de ordine publică. Edilul general îşi doreşte ca numărul acestora să crească la 200. Totodată, Nicuşor Dan s-a declarat nemulţumit de faptul că poliţiştii locali nu sunt prezenţi în stradă şi nu asigură activitatea de control.
‘O să îi vedeţi pe stradă şi o să aibă fiecare zona lui. Asta înseamnă Poliţie Locală – fiecare să fie responsabil de o zonă, să semnaleze tot ce se întâmplă acolo. (…) Direcţia Control din Poliţia Locală are mai multe probleme. Şi pe zona de mediu – Parcul IOR – şi pe zona de construcţii, şi pe zona de activităţi comerciale, şi pe zona de taximetrie. (…) În momentul de faţă, dacă vă duceţi în Gara de Nord şi veţi vedea taximetria nelegală, asta ne spune că nu funcţionează activitatea de control’, a precizat el.
În ce priveşte persoanele fără adăpost, edilul general a menţionat că centrele sociale ale primăriei au capacitatea de a caza aceşti oameni şi de a le oferi hrană, dar că aceştia refuză.
‘Acolo unde sunt acte pe care noi putem să le sancţionăm, fără îndoială că vom interveni. Aşa cum este legislaţia din România în momentul de faţă, o persoană pe care o vezi de o sută de ori că cerşeşte sau vagabondează şi deranjează lumea în zona centrală a oraşului nu poţi decât să o sancţionezi contravenţional, ceea ce nu are niciun efect. Dacă consumă pe droguri pe spaţiul public, atunci e altă faptă şi poate să fie sancţionată’, a spus Nicuşor Dan.