Prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian, a afirmat, joi, la Târgul de carte de la Focşani, că ‘se citeşte şi astăzi, dar se citeşte altfel’, făcând referire la diversele modalităţi de a citi, mai ales online, el fiind de părere că nimic nu va putea înlocui vreodată comunicarea directă şi foşnetul cărţilor.
‘Nu fiţi îngrijoraţi! Astfel de momente au mai existat în istorie, când oamenii îşi puneau problema viitorului cărţii şi priveau cu dispreţ sau cu îngrijorare noile forme de înfăţişare a cărţii. La început oamenii scriau cu dalta, de la dreapta la stânga. Aşa s-a scris Codul lui Hammurabi, de la dreapta la stânga, şi aşa au rămas popoarele mării să scrie de la dreapta la stânga. După aceea au avut papirusurile egiptene, au fost Sulurile de la Marea Moartă, incunabule, care se răspândeau doar rescriind manuscrisele de mână (…). Apoi a venit teascul lui Gutenberg. Se citeşte şi astăzi, dar se citeşte altfel. Au apărut cărţi cu poze, cărţi care fac trimiteri cu ajutorul telefonului. Aşadar, e o altă manieră de a citi. Astăzi, există biblioteci în fiecare casă. Poţi să intri pe internet şi să cotrobăi prin toate bibliotecile lumii. Problema este să nu ne dizolvăm personalitatea, să nu avem impresia că asta este adevărata comunicare. Pentru că, dacă scoţi ştecherul din priză sau ai pană de curent, te trezeşti singur cuc. Cred că nimic nu va putea înlocui vreodată comunicarea directă şi foşnetul cărţilor. Şi ceea ce facem astăzi este să arătăm că, dincolo de orice altceva, la oameni contează presimţirea şi simţirea, ceea ce poţi avea în tine, fără de care toate celelalte sunt virtuale. (…) Dacă vreţi să aveţi ceva ce e numai al vostru, citiţi cărţi, pentru că o carte citită, o memorie adăugată, nu ţi-o poate lua nimeni, niciodată’, a fost mesajul lui Varujan Vosganian.
La rândul său, prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, prezent la deschiderea târgului de carte, a subliniat importanţa cărţii în viaţa de zi cu zi şi pericolele digitalizării excesive.
‘Cartea înseamnă tot ce astăzi avem, pentru că aceste lucruri s-au făcut datorită unor cărţi. Fără carte, nu am putea trăi astăzi aşa cum o facem. Pe de altă parte, (…) digitalizarea, tehnologizarea excesivă au dus la faptul că nu mai avem astăzi foarte mulţi cititori, nici măcar din generaţiile care au crescut cu cărţi. Dacă pe copiii noştri îi educăm doar cu gadgeturi, să citească doar titluri fără să mai ştie ce înseamnă o carte, fără să înveţe din trăirile şi experienţele celor dinaintea noastră, fără să înveţe tehnologia, ştiinţa şi toate celelalte materii care contribuie nu doar la supravieţuire, ci şi la o dezvoltare mai înaltă, cred că este unul dintre momentele de răscruce, la care trebuie să ne aplecăm cu toţii’, consideră Nicuşor Halici.
Edituri cunoscute din ţară şi din Vrancea sunt prezente, în perioada 27 – 30 octombrie, la cea de-a XVI-a ediţie a Târgului de carte de la Focşani, dedicat anul acesta împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea primei biblioteci în localitate.
În cele patru zile, sunt invitate la Târgul de carte de la Focşani personalităţi ale vieţii culturale şi spirituale româneşti, printre care părintele Vasile Ioana, scriitorul Varujan Vosganian, profesorul universitar Ionel Ene, poetul Liviu Ioan Stoiciu, scriitorii Doina Popa, Victoria Furcoiu-Bunica, Irene Postolache şi ilustratoarea Anda Toma, alături de numeroşi scriitori vrânceni şi de reprezentanţi ai instituţiilor culturale şi ai asociaţiilor literare din judeţ.
În cadrul târgului de carte vor avea sesiuni de lansări de carte profesorul Tudorel Toader, rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi, şi profesorul Constantin Dram, directorul Editurii Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iaşi, iar profesorii Filialei Focşani a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti vor avea sesiuni de lansări şi prezentări de carte.
Târgul de carte de la Focşani este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, prin Biblioteca Judeţean ‘Duiliu Zamfirescu’.