Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Senatului, Vasile Dîncu, a pledat, marţi, pentru elaborarea unui cadru legislativ european care să încurajeze circulaţia valorilor culturale, exprimându-şi speranţa ca proiectul Codului patrimoniului cultural să intre, în sesiunea de toamnă, în dezbaterea Parlamentului.
El a menţionat că a avut, în anii 2004 – 2005, cu regretatul academician Răzvan Theodorescu, primele discuţii despre un Cod al patrimoniului care să adune ‘o pulverizare legislativă’.
‘Este foarte important să încercăm să punem în valoare discuţia despre patrimoniu. În această toamnă vom discuta, probabil, în Parlament, Codul patrimoniului. (…) Astăzi, Codul patrimoniului a ajuns să fie un teren de dispută. Am citit de la critici exagerate, care spun că acest cod nu aduce decât deservicii patrimoniului cultural cu prevederi incoerente, greoaie, necorelate şi inaplicabile, la observaţii tehnice din partea organizaţiilor profesionale de care nu putem, cei din Legislativ, să nu ţinem cont’, a afirmat Dîncu, la Senat, la dezbaterea cu tema ‘Promovarea europeană a bunului cultural românesc’.
Potrivit acestuia, Parlamentul vrea să sprijine Ministerul Culturii, iar legislaţia trebuie să fluidizeze circulaţia valorilor culturale.
‘Cred că statul ar trebui, prin Codul patrimoniului, să încurajeze colecţionarii şi circulaţia valorilor culturale, să îşi asume calitatea de arbitru, mai ales în ceea ce înseamnă formarea experţilor, a evaluatorilor. Am văzut unele critici la actualul draft al Cod al patrimoniului pentru că se simplifică inacceptabil validarea profesiei de evaluator’, a explicat Vasile Dîncu.
Dezbaterea a fost organizată de Comisia de afaceri europene a Senatului.