Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că este sceptic şi nu crede într-o finalitate a negocierilor ruso-ucrainene, cel puţin în viitorul imediat, mai ales că, din informaţiile sale, ar urma în aceste zile un atac ‘total’ asupra Kievului din partea Armatei ruse.
‘În ultima postare a preşedintelui Zelenski se pare că s-a acceptat ideea ca să se facă această negociere undeva la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, în zona neutră. Deci, ar putea să înceapă aceste negocieri, probabil că vor fi la nivel de prim-adjuncţi ai Ministerului Afacerilor Externe, şi nu credem că vor avea o finalitate. Cred că ruşii folosesc asta pentru a-şi arăta mai degrabă deschiderea spre dialog, pe care nu o au deloc, şi următoarea raţiune pentru care pot să spun acest lucru: niciodată (…) nu va accepta o forţă politico-militară să înceapă negocierile atunci când nu se află într-o poziţie avantajoasă, câştigătoare. Or, din ceea ce se vede până acum, Vladimir Putin a eşuat în proiectul lui de blitzkrieg, acela de a elimina, anula practic Ucraina şi Armata ucraineană în 48 de ore sau în 24, cum şi-au propus’, a afirmat Vasile Dîncu.
Potrivit acestuia, din informaţiile pe care le are, ar urma un atac decisiv asupra Kievului şi cu scopul ca Rusia să obţină o poziţie mai favorabilă în eventualele negocieri.
‘S-a întâmplat un lucru la care ruşii nu se aşteptau, acela că armata lor s-a lovit de lupta unui întreg popor, nu numai de o armată pe care ei o ştiau foarte bine că se afla într-o disproporţie de 10 la 1. Faptul că Vladimir Putin şi sursele din zona lor au arătat posibilitatea de a se angaja şi Belarusul în lupta contra Ucrainei, anunţul cecenilor de a intra şi ei în Ucraina arată o slăbiciune a Moscovei şi, de fapt, un eşec, cel puţin în această fază, a acestui conflict absurd pe care Federaţia Rusă l-a deschis. Cred că vor începe negocierile, dar nu cred că vor avea un succes, decât, poate, după ce Moscova va obţine o poziţie mai bună. De altfel, sursele noastre spun că Guvernul Federaţiei Ruse, comandanţii militari au propus ca noaptea aceasta şi ziua de mâine să fie decisive, un asalt total, pentru ca luni seară cel târziu să aibă cucerit Kievul. Nu ştim dacă se va întâmpla asta sau nu, însă este un argument ca după asta, probabil, s-ar putea să înceapă negocierile. Deci, sunt sceptic că negocierile vor fi rapide şi că vor duce rapid la o încetare a focului’, a explicat ministrul Apărării Naţionale.