Poliţiştii Biroului pentru Imigrări Vaslui au depistat, în cursul anului trecut, un număr de 33 de străini aflaţi în situaţii ilegale şi au emis 17 decizii de returnare, în timp de doi cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă, au informat, marţi, reprezentanţii instituţiei.
‘Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 17 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, un cetăţean străin a fost luat în custodie publică în vederea returnării, altul a fost returnat direct la frontieră, iar 14 au fost puşi în legalitate. În cinci dintre cazuri a fost aplicată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pentru perioade cuprinse între şase luni şi cinci ani.Poliţiştii de imigrări au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.400 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicatăsau a O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Biroul Imigrări Vaslui.
Potrivit sursei citate, în aceeaşi perioadă, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 607 de persoane, dintre care 472 din state terţe şi 135 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Totodată, în anul 2021, au fost emise 752 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi.
‘Au fost înregistrate 752 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în calitate de lucrători permanenţi, majoritatea străinilor provenind din Republica Moldova, Bangladesh, Sri Lanka şi Nepal. Dintre acestea, 742 de cereri au fost avizate pozitiv, iar 10 cereri au fost respinse’, mai precizează sursa citată.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei, reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre. În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate trei invitaţii depuse pentru străini din Irak şi Pakistan şi patru cereri de admisie în scopul reîntregirii familiei pentru cetăţeni din Belarus şi Muntenegru.
În cursul anului trecut, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 278 de permise de şedere, dintre care 270 pentru şedere temporară şi opt pentru şedere pe termen lung şi au fost eliberate 35 de certificate de înregistrare pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)