Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui a primit până la această dată un număr de 800 de cereri pentru acordarea drepturilor prevăzute de Decretul Lege nr.118/1990, cu modificările ulterioare, potrivit căruia urmaşii persoanelor persecutate politic pot primi indemnizaţii.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, soluţionarea cererilor este îngreunată de faptul că o parte dintre solicitanţi nu deţin documente care să ateste perioada de persecuţie a persoanelor decedate.
‘Procesul de soluţionare a acestor cereri se desfăşoară cu dificultate din cauza numărului mare de cereri, a lipsei documentelor care să ateste perioada de persecuţie dar şi a diferenţelor privind înscrisurile pe actele de stare civilă în ceea ce priveşte numele sau prenumele copiilor urmaşi şi numele persoanei decedate’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă.
Conform actului normativ, soţul/soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, ori decedat, dispărut sau exterminat în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit. De asemenea, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, în timpul detenţiei, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei.
Plata drepturilor prevăzute de Decretul Lege 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare se face de casele teritoriale de pensii.
Prevederile decretului nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfăşurat o activitate fascistă şi/sau legionară în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, precum şi copiilor acestora.