Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui doreşte contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 20 de milioane de lei, consilierii judeţeni urmând să aprobe decizia în următoarea şedinţă ordinară.
Autorităţile ar urma să folosească această sumă pentru trei proiecte majore de investiţii, unul privind creşterea eficienţei energetice la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ‘Elisabeta Polihroniade’, cel de-a doilea pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui şi amenajarea unui heliport, iar cel din urmă pentru reabilitarea şi modernizarea drumului strategic Laza – Codăeşti.
‘Interesul major al Consiliului Judeţean Vaslui în demararea şi implementarea cu succes a tuturor proiectelor de investiţii de interes public judeţean este acela de a asigura avantaje populaţiei. Prin accesarea acestei linii de finanţare, investiţiile în infrastructura judeţeană se vor desfăşura într-un mod accelerat, dând posibilitatea locuitorilor din judeţ să beneficieze de servicii publice de calitate în urma implementării acestor proiecte. (…) Accesarea acestui tip de finanţare degrevează bugetul local al judeţului de a efectua plăţi foarte mari într-o perioadă scurtă, neexistând riscul subfinanţării altor activităţi, şi permiţându-ne o eşalonare în timp a cheltuielilor de capital’, a transmis conducerea CJ Vaslui, în referatul de aprobare a hotărârii, postat pe site-ul instituţiei.
Creditul va avea o dobândă de 1,50%, la care se adaugă ROBOR 3M, valoarea acestui indice fiind la momentul de faţă de 1,61%, care rămâne fixă pe toată durata derulării creditului, costul total al împrumutului ajungând astfel la aproximativ 1.628.000 lei.
Reprezentanţii CJ Vaslui au menţionat, totodată, că anterior au înaintat cereri de ofertă mai multor instituţii bancare care operează pe piaţa financiară din România şi că au primit răspuns din partea a doar două bănci.
‘Analizând termenii prevăzuţi în aceste oferte, mai exact dobânzi şi comisioane de acordare, am constatat că forma de împrumut prevăzută în O.U.G. nr.
83/2021 întruneşte cele mai bune condiţii existente pe piaţa financiară din România la momentul de faţă. Lipsa unui răspuns din partea celorlalte unităţi bancare ofertate, se poate traduce prin faptul că în portofoliul lor de produse bancare nu se regăsesc forme de împrumut care să poată concura cu oferta Ministerului de Finanţe’, se mai arată în raportul CJ Vaslui. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)