Acasă93Vaslui: Doar 14 furnizori de formare profesională autorizaţi în judeţ

Vaslui: Doar 14 furnizori de formare profesională autorizaţi în judeţ

Un număr de 14 furnizori de formare profesională din Vaslui sunt autorizaţi să ofere servicii la nivelul judeţului, au informat, joi, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui, în cadrul Comisiei de Dialog Social.

Directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă, a prezentat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească furnizorii de formare profesională, menţionând că un impediment în autorizarea acestora îl reprezintă şi costul destul de ridicat.

‘Autorizaţia se acordă pe o perioadp de 4 ani. În cazul în care comisia de autorizare respinge cererea de autorizare a unui furnizor de formare profesională, acesta poate contesta decizia la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Valoarea taxei de autorizare este dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data depunerii dosarului. Pentru acest an a fost 5.100 lei, acum se vorbeşte de creşterea acestui salariu minim brut, atunci de anul viitor probabil taxa va fi mai mare. Din punctul meu de vedere ,este destul de consistentă şi acum, este chiar un impediment în autorizarea celor care doresc să devină furnizori de formare profesională şi cred că pe viitor ar trebui să reducem cumva această taxă. La nivelul judeţului Vaslui sunt autorizaţi un număr de 14 furnizori de formare profesională pentru 25 programe de formare profesională. În anul 2022, s-au înregistrat un număr de 361 contracte de formare profesională pentru un număr de 361 de cursanţi’, a declarat directorul AJPIS Vaslui, Sorin Prepeliţă.

Printre programele autorizate de formare profesională se regăsesc cele în meserii ca îngrijitor bătrâni la domiciliu, macaragiu, fochist, pomicultor, apicultor, legumicultor, lucrător în creşterea animalelor, expert achiziţii publice, expert fiscal, ospătar, bucătar, agent de securitate sau confecţioner articole din piele.

Potrivit conducerii AJPIS Vaslui, numărul absolvenţilor de cursuri de formare profesională este în scădere faţă de anii anteriori, ca urmare a restricţiilor impuse de actele normative în domeniu şi a efectelor pandemiei generată de virusul SARS-CoV-2.

‘Astfel, furnizorii de formare, în perioada stării de alertă, au derulat cursuri cu un număr mai mic de cursanţi, atât cât a fost permis de actele normative în vigoare. De asemenea, s-a înregistrat o oarecare reţinere a persoanelor fizice de a participa la programele de formare profesională, având în vedere temerile legate de posibila îmbolnăvire’, a mai precizat Sorin Prepeliţă.

Un al motiv invocat de autorităţi pentru scăderea numărului de curanţi este ponderea redusă de furnizori din judeţ interesaţi să acceseze proiecte europene. AGERPRES / (AS, A – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks