Gradul de colectare a deşeurilor reciclabile este unul scăzut în judeţul Vaslui, situându-se la un nivel de 1,5% comparativ cu 12%, grad înregistrat la nivel naţional, a atras atenţia, marţi, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Gabriel Laic.
Acesta a precizat că sistemul de management integrat al deşeurilor trebuie îmbunătăţit şi că un rol foarte important este educarea populaţiei în ceea ce priveşte colectarea.
‘Gradul de colectare a deşeurilor reciclabile la nivel naţional este de 12%, iar ţinta este de 50%. Din păcate, judeţul Vaslui are foarte mult de muncă pentru a atinge această ţintă, gradul de colectare a deşeurilor reciclabile fiind de 1,5%, foarte puţin. Colectarea selectivă se loveşte de proximitatea colectării. Cel puţin în mediul rural, s-a trecut de la punctele de colectare publice la colectarea din poartă în poartă. Recipientele trebuie să fie suficiente. Se întâmpină dificultăţi în colectarea selectivă din cauza lipsei recipientelor. Cel mai important aspect este legat de educarea şi informarea populaţiei. Sistemul de management integrat al deşeurilor trebuie îmbunătăţit prin punerea în funcţiune a unei staţii de tratare mecano-biologică’, a declarat Gabriel Laic, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Vaslui.
În cursul anul 2023, reprezentanţii Gărzii de Mediu Vaslui au derulat 768 de controale în urma cărora au fost aplicate 77 de amenzi în valoare de peste 1,8 milioane de lei. Au fost verificate 81 de unităţi administrativ-teritoriale din totalul celor 86 existente în judeţ, pentru urmărirea stării de salubritate a localităţilor, în urma acestor acţiuni fiind aplicate 13 avertismente şi 25 de amenzi de peste 790.000 de lei. De asemenea, în urma abaterilor constatate, au fost făcute un număr de opt sesizări penale. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)