Autorităţile vasluiene au încheiat misiunea de căutare a unui urs care a fost văzut, joi dimineaţă, în apropierea localităţii Ursoaia, din comuna Ivăneşti.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vaslui, au fost luate măsuri specifice pentru îndepărtarea animalului din zona respectivă, dar ursul nu a fost găsit, în schimb există urme care indică faptul că acesta s-ar fi îndreptat spre o pădure dintr-o comună învecinată.
‘Ursul a fost văzut de nişte localnici la o distanţă de aproximativ 100 de metri de localităţii Ursoaia. Primarul comunei Ivăneşti ne-a solicitat să intervenim. A fost constituită o comisie, formată din primar, jandarmi, lucrători ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui şi vânători care au decis să îndepărteze ursul din zonă, prin folosirea materialelor pirotehnice. Animalul nu a fost găsit, însă au fost identificate urme care indică faptul că a plecat din zonă şi se îndreaptă spre pădurea din comuna Gârceni’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui, Alexandru Vătavu.
Prezenţa unui urs a fost semnalată, joi dimineaţă, în apropierea localităţii Ursoaia din comuna Ivăneşti, populaţia din trei comune fiind avertizată cu privire la acest aspect prin mesaj RO-Alert, au informat reprezentanţii Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
‘În apropierea localităţii Ursoaia, comuna Ivăneşti a fost semnalată prezenţa unui urs. Prin aplicaţia RO-Alert a fost transmis un mesaj de atenţionare către locuitorii din comunele Ivăneşti, Dragomireşti şi Pungeşti’, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.
Având în vedere faptul că în ultima perioadă în comunele Oşeşti şi Ivăneşti din judeţul Vaslui au fost văzuţi urşi, autorităţile le-au transmis cetăţenilor o serie de recomandări pentru a preveni incidentele nedorite şi pentru a se evita producerea unor situaţii periculoase.
Reprezentanţii IJJ Vaslui recomandă cetăţenilor să evite zonele în care s-a semnalat prezenţa urşilor, iar dacă întâlnesc animale sălbatice să nu se apropie de ele, să nu le hrănească şi să nu facă poze cu ele. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi facă simţită prezenţa şi să vorbească, astfel încât animalele să nu fie luate prin surprindere. Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu arunce cu pietre sau cu alte obiecte, să-şi păstreze calmul şi să nu fugă deoarece riscă să fie atacaţi. Persoanele care semnalează prezenţa unor animale sălbatice trebuie să sune la numărul de urgenţă 112 şi să solicite sprijin. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)