Pictorul şi graficianul Corneliu Vasilescu a fost înmormântat, joi, la Cimitirul ‘Eternitatea’ din Bârlad, la funeralii participând, alături de familie, autorităţi locale şi cetăţeni care au apreciat operele artistului.
‘Maestrul Corneliu Vasilescu a fost îndrăgostit de locurile natale, deşi locuia mai tot timpul la Bucureşti. Însă, de câte ori a avut ocazia, vizita Bârladul, unde are o expoziţie permanentă cu lucrările donate Muzeului ‘Vasile Pârvan’. Pictura sa va dăinui pentru totdeauna şi îl putem considera un adevărat ambasador al artei şi al judeţului Vaslui. Sincere condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au admirat’, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu.
Corneliu Vasilescu s-a născut în oraşul Bârlad, la 23 octombrie 1934, într-o familie de intelectuali, mama Alexandra Vasilescu, profesoară de desen, iar tatăl, Nicolae Vasilescu, avocat.
În perioada 1968-1973 a studiat la Institutul de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’ din Bucureşti, cu Gheorghe Şaru. În 1973, împreună cu alţi colegi, realizează un experiment artistic pe tema ‘Arta în industrie’, având drept scop restructurarea estetică a spaţiului vizual la Fabrica de Rulmenţi din Bârlad.
Corneliu Vasilescu a debutat expoziţional, în 1960, în cadrul expoziţiei interregionale a Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iaşi. În 1966 a deschis prima expoziţie personală de grafică şi sculptură, tot la Iaşi. Este remarcat ca un bun desenator şi colorist şi astfel, în 1968, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici.
A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost recompensat cu prestigioase premii, dintre care: Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici la Expoziţia Bienală de la Bucureşti în 1977, Premiul pentru pictură ‘N. Tonitza’ al Uniunii Artiştilor Plastici în 1999, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova în 2000, Premiul pentru Tehnica Acuarelei UAP în 2001, Premiul pentru pictură ‘Lascăr Viorel’ Piatra-Neamţ în 2003, Premiul de Excelenţă pentru Întreaga Activitate, UAP în 2011.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, în 2004. AGERPRES /(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Antonia Niţă)