Problema abandonului şcolar a fost discutată, joi, în cadrul dezbaterii ‘Pactul pentru Tineri’, organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la care au participat autorităţi locale, specialişti în educaţie, sănătate şi asistenţă socială din judeţ.
Organizatorii au vorbit despre importanţa parteneriatul pentru reducerea abandonului şcolar creat prin proiectul naţional ‘Pactul pentru Tineri’ şi au subliniat necesitatea implicării tuturor factorilor decizionali în vederea găsirii de soluţii concrete pentru scăderea numărului de copii aflaţi în risc de abandon şcolar.
‘Ne dorim un plan de măsuri pe care să-l construim împreună, să fiţi actori principali, nu doar să facem hârtii pe care să le trimitem către centru. (…) Ar trebui să ştim copil cu copil din fiecare judeţ, de ce a abandonat şcoala, care sunt măsurile individuale pe care le avem pentru fiecare copil în parte, astfel încât prin măsuri de protecţie socială, prin sistemul educaţional, prin cel ocupaţional să identificăm pârghiile necesare. Există o relaţie de necontestat între nivelul de sărăcie al fiecărui judeţ şi rata abandonului şcolar. Aici intervine mediul de afaceri, prin dezvoltare economică, pe orizontală şi pe verticală, prin ridicarea nivelului de trai. Toţi actorii sunt importanţi, fie că vorbim de primărie, de consiliul judeţean, fie că vorbim de prefectură, fie că vorbim de ministere. Nu facem studii, nici analize, nu asta ne-am propus prin acest proiect. În primul rând ne-am propus conştientizare, în al doilea rând ne-am propus să avem toţi actorii principali la un loc, astfel încât să identificăm problemele corect şi să găsim soluţii pe termen scurt, pe termen mediu şi pe termen lung’, a precizat preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.
Aceasta a făcut referire la recenta întâlnire pe care reprezentanţii CONAF au avut-o cu premierul Nicolae Ciucă, care a cuprins discuţii privind măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi în urma căreia şeful Executivului a decis înfiinţarea, la nivelul Cancelariei prim-ministrului, a Grupului de lucru inter-instituţional pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, sub coordonarea consilierului de stat Sorin Costreie.
Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, a precizat că fenomenul abandonului şcolar este unul complex şi că statul are resurse să se implice pentru combaterea lui.
‘Cauzele abandonului şcolar le discutăm de foarte mult timp, le identificăm oarecum, găsim şi soluţii. Statul român alocă bani pentru rezolvarea acestor probleme. Din punctul meu de vedere cauzele ar fi şi altele, iar aici eu identific, de exemplu, mediatizarea mirajului de a câştiga bani uşor afară, fără să plăteşti taxe, să lucrezi, cum se spune, la negru. Sunt de acord că Vasluiul apare statistic ca un judeţ sărac. Apare probabil ca şi venituri pe cap de locuitor. Poate suntem săraci din punct de vedere financiar, dar suntem bogaţi din alte puncte de vedere. Avem cadre didactice pregătite extraordinar, ceea ne oferă zic eu o compensare vizavi de partea financiară’, a menţionat Daniel Onofrei.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a vorbit despre importanţa intervenţiei autorităţilor în cazul copiilor aflaţi în risc de sărăcie şi abandon şcolar, subliniind că la nivelul judeţului Vaslui sunt făcute eforturi în acest sens prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
‘Ceea ce putem face noi, Consiliul Judeţean Vaslui, facem prin DGASPC Vaslui. Ne ocupăm de un anumit segment, pe care îl preluăm şi încercăm să-l transformăm într-un cetăţean format din punct de vedere al personalităţii, instruit din punct de vedere al şcolii şi cu o perspectivă de inserţie în societate. Asta e ceea ce putem face. Avem bugetele, avem mecanismul, prin DGAPSC Vaslui, avem copiii aflaţi în plasament şi facem treaba aceasta cu foarte mare seriozitate. Asta nu rezolvă toate problemele. Trebuie să identificăm toate problemele şi apoi să vedem care sunt soluţiile, fiind nevoie şi de cercetare ştiinţifică mai serioasă. Aveţi această capacitate, atât la nivelul ONG-urilor, cât şi în sistemul de învăţământ. (…)Trebuie să găsim soluţii. Să vedem de ce nu merg la şcoală, ce le putem oferi acelor copii, ce le lipseşte, cum anume realizăm ceea ce se oferă. Cred că rolul acestor dezbateri este de a-i trezi pe ceilalţi actori şi noi împreună cu dânşii să mergem spre o soluţionare sistematică. Dacă nu facem treaba aceasta, nu avem de ce să ne mirăm că lucrurile se întâmplă aşa cum se întâmplă’, a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.
Judeţul Vaslui este al cincilea din ţară în care proiectul naţional ‘Pactul pentru Tineri’ este lansat, astfel de dezbateri urmând să aibă loc în mai multe zone din ţară. AGERPRES /(A – autor: Loredana Ciobanu, editor: Karina Olteanu)