AcasăStiri generaleVernisaj în pregătire cu o expoziţie cu bunuri culturale restaurate din colecţia...

Vernisaj în pregătire cu o expoziţie cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti

O expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti se află în pregătire la Muzeul Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, expoziţia va încheia proiectul cu acelaşi titlu, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

În cadrul proiectului, sunt restaurate în Laboratoarele de conservare-restaurare ale partenerilor proiectului 38 de bunuri culturale din colecţia Muzeului TNB, valoarea totală a finanţării fiind de 1.024.160,01 lei, reprezentând 525.436,01 finanţare nerambursabilă din Granturile SEE şi 92.724,00 lei finanţare nerambursabilă din Bugetul Naţional.

Partenerii Teatrului Naţional în proiect sunt Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Militar Naţional ‘Regele Ferdinand I’, Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ şi Biblioteca Naţională a României.

Pe 8 decembrie 2020, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional ‘I.L.Caragiale’ din Bucureşti a avut loc conferinţa de deschidere din cadrul Proiectului ‘Expoziţie inovativă cu bunuri restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti’, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul viza îmbunătăţirea managementului patrimoniului cultural, îmbunătăţirea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea de noi competenţe şi crearea de noi locuri de muncă, urmând să conducă la organizarea unei expoziţii inovative care va aduce în faţa publicului 38 bunuri mobile restaurate, dezvoltarea de noi competenţe la locul de muncă pentru membrii echipei de proiect şi asigurarea creării a 3 noi locuri de muncă la Muzeul TNB.

Teatrul Naţional ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti este, la nivel naţional, singura instituţie publică de spectacole ce deţine în patrimoniu colecţii impresionante de bunuri culturale, oglindiri istorice ale evoluţiei dramaturgiei şi artei scenice româneşti. În urma reconstrucţiei şi reamenajării sediului Teatrului Naţional, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spaţiu de 650 mp în care spectatorii şi vizitatorii au acces chiar de la intrarea principală a teatrului, din foaierul Sălii Mari.

Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare şi reinventariere a colecţiilor pe care le deţine. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecţia Muzeului TNB există 227 lucrări de pictură, 213 sculpturi, 500 lucrări de grafică, 157 de costume şi accesorii, 390 de decoraţii şi medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar în depozitele muzeului se află numeroase afişe, fotografii şi tipărituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului Naţional.

Reorganizarea Muzeului se face pe principii moderne şi potrivit rigorilor Legii Patrimoniului, Muzeelor şi Colecţiilor şi a normelor privind inventarierea, restaurarea şi clasarea bunurilor culturale mobile, fiind o adevărată provocare pentru echipa TNB.

Proiectul ‘Expoziţie inovatoare cu bunuri culturale restaurate’ reprezintă un sprijin salutar pentru realizarea în cât mai bune condiţii a acestor activităţi şi un pas semnificativ către redeschiderea Muzeului către publicul larg, răspunzând nevoilor exprimate atât de către grupurile ţintă (actorii şi personalul tehnic şi administrativ al Teatrului Naţional Bucureşti, teatrologii, istoricii şi criticii de teatru din Bucureşti şi din ţară), cât şi de către publicul spectator al TNB, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks