Viceamiralul Gilles Boidevezi, comandant şef al Zonei Maritime Mediteraneene (CECMED), va efectua o vizită în România, de miercuri până vineri, în cadrul acţiunilor de cooperare militare franco-române, anunţă Ambasada Franţei.
‘Franţa menţine legături privilegiate cu partenerul său român, în special în domeniul militar. Ataşate libertăţii traficului maritim şi aerian, forţele armate franceze asigură astfel o prezenţă regulată în Marea Neagră, beneficiind de sprijinul oferit de România’, precizează, marţi, misiunea diplomatică.
Astfel, ‘colaborarea dintre Franţa şi România se concretizează în special în domeniul naval, unde cooperarea dintre cele două forţe navale este dinamică, atât în ceea ce priveşte operaţiunile, cât şi în domeniul pregătirii’.
Viceamiralul Gilles Boidevezi se va întâlni cu reprezentanţi ai mai multor autorităţi militare române, printre care generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării.
Viceamiralul va face o vizită şi la Constanţa, unde fregata multi-rol (FREMM) ‘Auvergne’ va face escală între 16 şi 20 decembrie.
Această navă se află în Marea Neagră ca parte a misiunilor de prezenţă, desfăşurate în mod regulat de Marina Franceză în zonele maritime ale Europei, în colaborare cu aliaţii săi din NATO şi Uniunea Europeană.
Escala fregatei ‘Auvergne’ în portul Constanţa se înscrie în planul bilateral de cooperare dintre marinele franceză şi română. În port, echipajul fregatei franceze va avea un schimb de experienţă cu reprezentanţii Forţelor Navale Române, pentru a împărtăşi expertiza şi cunoştinţe între aliaţi. După plecarea navei din portul Constanţa, sunt planificate, pe mare, exerciţii comune cu Forţele Navale din România.
Comandată de comandorul Paul Merveilleux du Vignaux, fregata multi-rol ‘Auvergne’ are un echipaj de 150 de marinari, face parte din Clasa ‘Aquitaine’, este versatilă, rezistentă şi uşor de manevrat. Nava este echipată cu sisteme automatizate avansate şi este printre fregatele de prim rang ale Marinei Franceze. Acestea constituie coloana vertebrală a flotei de suprafaţă a Marinei Franceze şi participă la reînnoirea componentei sale de fregate, un veritabil pilon al forţelor navale franceze.
Capabilităţile de luptă anti-submarin ale FREMM sunt recunoscute ca fiind printre cele mai eficiente din lume. Aceste fregate desfăşoară misiuni multiple şi sunt capabile, în special, să efectueze lovituri de precizie în profunzime, cu rachete de croazieră navală. Capacităţile FREMM permit Franţei să menţină o evaluare autonomă a situaţiei şi o capacitate de a interveni rapid pe mare şi pe uscat.