Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Sefcovic, prezent, luni, la ceremonia de inaugurare a sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), a remarcat ‘spiritul de pionierat al României’.
‘Apreciez spiritul de pionierat al României, prin care demonstraţi angajamentul faţă de integrarea euroatlantică. Sunteţi un fel de deschizător de drumuri în a identifica calea de parcurs, pentru a putea vedea cum trebuie să modernizăm arta guvernării. Când Ursula von der Leyen a înfiinţat Colegiul său, am crezut că prioritatea noastră va fi modul în care să punem Uniunea Europeană pe cursul unor transformări foarte ambiţioase în domeniul mediului şi cel digital. Însă, criza COVID-19 ne-a învăţat o lecţie foarte grea şi de atunci vedem că în fiecare document european propus se vorbeşte despre rezilienţă, aşa că obiectivul nostru nu este doar să fim verzi şi digitali, ci şi să fim rezilienţi’, a spus acesta.
Maros Sefcovic a declarat că înfiinţarea unui centru euroatlantic la Bucureşti, deschis contribuţiei partenerilor, reprezintă un succes al diplomaţiei româneşti. A vorbit de asemenea despre construirea unei reţele de instituţii şi think tank-uri, care să furnizeze analize şi informaţii utile în vederea unei lumi mai reziliente şi mai sigure.
‘Trebuie să ne bazăm pe rezilienţă, pe prognoza strategică pentru a vedea, a anticipa care va fi următoarea provocare mare pentru noi, cei care suntem în UE şi NATO. Apreciez foarte mult această cooperare strânsă cu România, strânsa cooperare dintre Comisia Europeană şi NATO, mulţumită nu doar relaţiilor personale, dar şi celor interinstituţionale. Am avut prima vizită, fără precedent, a secretarului general NATO, Stoltenberg, care a vizitat Colegiul nostru şi am discutat despre modul în care putem să ne complementăm eforturile, domeniile în care cum putem să lucrăm împreună şi cu siguranţă rezilienţa este un capitol foarte important. Eu cred că parcurgem o perioadă plină de provocări, însă ştim că povestea viitorului nu a fost încă scrisă. Noi, europenii, suntem stăpânii destinului nostru şi de aceea trebuie să lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri din NATO şi să lucrăm împreună în Uniunea Europeană, pentru a face Europa mai rezilientă şi mai stabilă’, a mai spus oficialul.
Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au inaugurat, luni, sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
La ceremonie au mai participat premierul Florin Cîţu şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. În 19 mai, Guvernul a adoptat hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.