Un demnitar din Ungaria s-a aflat într-un turneu în Transilvania timp de 3 zile, fără ca măcar să menționeze o singură dată numele țării noastre. Evenimentul a fost prezentată de presa ungară tot fără precizarea României, relatează capital.ro, scrie activenews.ro.
Demnitarul din Ungaria s-a plimbat timp de 3 zile prin Transilvania, Ținutul Secuiesc, Partium, Bazinul Carpatic, 5 județe și 12 localități.
Hirado notează că Sándor Lezsák, vicepreședintele Parlamentului Ungariei și președintele consiliului de administrație al Fundației Școlii Populare de la Lakitelek, a vizitat „un număr total de 12 așezări” în timpul „turneului său de trei zile în Partium și Ținutul Secuiesc”.
Potrivit publicației, demnitarul maghiar s-a informat despre „situația grădinițelor, școlilor maghiare și a școlilor-internat”. Scopul ar fi fost o evaluare a programelor care îi pot sprijini pe elevii și instituțiile maghiare. În loc de a menționa țara în care se află, Hirado a scris că Sándor Lezsák a vizitat o „etnosporă” (n.red. grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus).
„Vorbind despre turneu, Sándor Lezsák a declarat, miercuri, pentru MTI, că în calitatea sa de reprezentant al Parlamentului Ungariei și al Fundației Școlii Populare, împreună cu colegii săi s-a informat despre situația grădinițelor, școlilor maghiare și a școlilor-internat, astfel încât să poată evalua prin ce programe pot sprijini elevii și instituțiile maghiare care funcționează în etnosporă”, notează sursa menționată.
Conform site-ului menționat, delegația maghiară a vizitat mai multe locații în perioada 11-14 aprilie. Este vorba despre: Cireșoaia, Vița și Bistrița (județul Bistrița-Năsăud), Odorheiu Secuiesc, Frumoasa, Șoimeni, Iacobeni, Șumuleu-Ciuc (județul Harghita), Covasna (jud. Covasna), Lopadea Nouă, Lunca Mureșului (jud. Alba) și Răscruci (jud. Cluj).
Turnee similare sunt planificate să aibă loc și în lunile mai, iunie și iulie.
„Cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei și al Secretariatului de Stat pentru Politicile Naționale, Fundația Școlii Populare va ajuta așezările recent vizitate în privința unor excursii, concursuri, tabere, școli înfrățite, programe de schimb de experiență, echipamente sportive și instrumente digitale, începând cu luna septembrie”, a spus Sándor Lezsák.
Cuvântul „etnosporă” este un termen inventat de Budapesta
În ultima parte a știrii apare și a doua referire la țara gazdă. Totuși, nu este folosit numele țării nici de această dată. Hirado utilizează din nou titulatura ambiguă de „etnosporă”.
Acesta este un termen inventat de Budapesta, cu definiția de „grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus”. Ar fi echivalentul „diasporei” din limba română.
Articolul Vicepreşedintele Parlamentului Ungariei nu spune că a vizitat România ci…12 „așezări” din Partium și Ținutul Secuiesc apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro