Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, a declarat joi, la Iaşi, că sunt forţe care încearcă destabilizarea acestui stat, motiv pentru care există îngrijorări mai ales că unele persoane se folosesc de resurse financiare pentru a crea tensiuni sociale.
‘Noi suntem îngrijoraţi de hoţi şi bandiţi. În primul rând, nu cred că aceste forţe sunt mari forţe, dar ei sunt cei care au furat ţara. Unii dintre ei au fost incluşi recent în sancţiunile Statelor Unite pentru corupţia mare pe care au făcut-o în ţara noastră. Este evident că în ultima perioadă în ţara noastră aceste persoane folosesc la greu resursele financiare acumulate pe parcursul timpului şi sunt susţinute de Federaţia Rusă pentru a încerca de a destabiliza situaţia din ţara noastră. În acest moment, întreaga guvernare, Preşedinţia, Parlamentul, sunt în primul rând uniţi şi cu siguranţă nu vom permite ca orice altă forţă care lucrează nu în interesul Republicii Moldova, ci al altei ţări, să nu reuşească în aceste demersuri’, a răspuns Andrei Spînu, fiind întrebat de jurnaliştii ieşeni dacă la Chişinău există temeri privind încercarea unor forţe de a destabilizarea a ţării.
Andrei Spînu a declarat, totodată, că a existat mereu o dorinţă a Federaţiei Ruse de a-şi manifesta influenţa în Republica Moldova.
‘Influenţa Federaţiei Ruse sau dorinţa de a influenţa lucrurile este cunoscută mereu. Vreau să amintesc că avem un conflict îngheţat într-un teritoriu care nu este controlat de autorităţile constituţionale, unde încă există prezenţa armatei ruse. Evident că după câştigarea alegerilor de către doamna Maia Sandu şi a Partidului Acţiune şi Solidaritate a majorităţii în Parlament încep să scadă. Vedem acţiunile la care recurg cei de la Kremlin. Vorbim de reducerea livrărilor de gaz pentru ţara noastră, încercarea de a utiliza, le zicem noi, aşa numitelor partide politice care credem că sunt grupări criminale, pentru a destabiliza situaţia din ţară, pentru a crea haos şi, probabil, sunt şi anumite încercări de schimbare a cursului ţării. Ori, noi permanent am spus că visul, drumul, ţării noastre este integrarea în Uniunea Europeană şi inclusiv apropierea de România’, a adăugat vicepremierul Republicii Moldova.
El a afirmat că autorităţile de la Chişinău nu se aşteaptă la escaladarea situaţiei în Republica Moldova, dar cu toate acestea sunt vigilente.
‘Autorităţile statului sunt vigilente, sunt elaborate mai multe planuri de contingenţă şi acţionăm în aşa fel încât să nu ajungem într-o situaţie de destabilizare’, a mai afirmat Andrei Spînu.
Guvernul din Republica Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o cerere a ministrului justiţiei, Sergiu Litvinenco, de a fi sesizată Curtea Constituţională în vederea scoaterii în afara legii a partidului prorus Şor, acuzat de finanţare ilegală şi al cărui fondator, Ilan Şor, este urmărit în justiţie, relatează presa de peste Prut.
Potrivit ministrului Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până acum, Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al guvernului de la Chişinău.
‘La toate scrutinele la care a participat, Partidul Şor a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei electorale, inclusiv pentru finanţare ilegală. Mai mult, acţiunile de finanţare ilegală capătă proporţii tot mai mari faţă de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar şi în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanţarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar şi pentru sprijinul larg de care a beneficiat şi beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse’, a menţionat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.
Conform sesizării, acţiunile comise de Partidul Şor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigaţiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menţionat şi faptul că, recent, liderul formaţiunii a fost inclus pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ale Americii, mai motivează guvernul de la Chişinău sesizarea adresată Curţii Constituţionale.
Membri şi simpatizanţi ai acestui partid participă din 18 septembrie în fiecare duminică la proteste antiguvernamentale în centrul capitalei Chişinău, manifestaţii la care Ilan Şor intervine prin legătură video din afara ţării, probabil din Israel.
Ca urmare a acestor manifestaţii, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis pe 14 octombrie protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)