În 2021 au fost dezafectate în Bucureşti cabluri aeriene pe o lungime de 270 km, mai mult decât în toată perioada 2014-2020, afirmă viceprimarul Capitalei, Stelian Bujuduveanu.
‘Acţiunea ‘Cer liber’ – care înseamnă eliberarea stâlpilor de cabluri în tot Bucureştiul – va avea, începând din 2022, o dinamică mult mai bună. De acest lucru am fost asiguraţi astăzi, în cadrul unei întâlniri de lucru la Primăria Capitalei, de reprezentaţii companiei care gestionează reţeaua Netcity. Într-un an, cât alţii în şapte! Netcity a avut o activitate foarte bună în 2021: cablurile aeriene au fost dezafectate pe o lungime record de 270 de kilometri de trasee din întregul oraş, fiind depăşită în mai puţin de un an lungimea cumulată a dezafectărilor din întreaga perioadă 2014-2020′, a scris Bujduveanu, luni, pe Facebook.
El menţionează că reţeaua Netcity este gestionată începând de anul acesta de un consorţiu rezultat din fuziunea dintre Compania Franceză de Investiţii Meridiam şi Grupul E-INFRA.
‘Alăturarea celor doi parteneri strategici din domeniul infrastructurii digitale va maximiza potenţialul de dezvoltare şi management al unei infrastructuri moderne, la cele mai înalte standarde. (…) Meridiam are o experienţă demonstrată şi relevantă în sectoarele de infrastructură transformaţională şi fibră optică. Compania construieşte în prezent reţele complexe de fibră optică în Germania şi Austria şi dezvoltă proiecte similare în Statele Unite ale Americii şi Canada’, a adăugat viceprimarul.
Pe 7 ianuarie, Consiliul Concurenţei anunţa că a autorizat tranzacţia prin care Meridiam SAS intră în acţionariatul companiilor Netcity Telecom şi Concesiune Telecom. În urma acestei tranzacţii, Direct One S.A. şi Meridiam SAS vor controla în comun cele două companii, Netcity Telecom S.R.L. şi Concesiune Telecom S.R.L.
Meridiam este o societate independentă de investiţii de interes public din Franţa, specializată în dezvoltarea sustenabilă, finanţarea şi administrarea de proiecte de infrastructură publică pe termen lung. Meridiam se concentrează pe parteneriate public-private şi are în vedere proiecte tip greenfield, inclusiv construcţii.
Netcity Telecom este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi principale proiectarea, realizarea, operarea şi întreţinerea acesteia, cu scopul de a satisface nevoia utilizatorilor de a-şi realiza reţele de comunicaţii electronice, îmbunătăţind totodată aspectul vizual al oraşului prin migrarea reţelelor de cabluri aeriene în subteran.
Direct One este structurat într-un format de tip holding sub umbrela E-Infra, din grup făcând parte şi companiile: Electrogrup S.A., Electrogrup Inc., Direct One şi Nova Power & Gas S.R.L.
Grupul Direct One furnizează soluţii de proiectare, implementare, întreţinere şi dispecerat la cheie, în proiecte complexe dezvoltate la nivel naţional şi european, servicii de producţie energie electrică, furnizare şi distribuţie energie electrică, producţie energie electrică, precum şi servicii de acces la infrastructuri, reţele şi servicii de comunicaţii electronice.
În 2016, autoritatea de concurenţă a autorizat preluarea Netcity Telecom de către grupul Direct One.