AcasăStiri generaleViceprimarul Tomescu: În ultimele luni au fost desfiinţate 10 chioşcuri din Herăstrău

Viceprimarul Tomescu: În ultimele luni au fost desfiinţate 10 chioşcuri din Herăstrău

Viceprimarul Horia Tomescu a informat, marţi, pentru AGERPRES, că în ultimele luni au fost desfiinţate aproximativ zece chioşcuri din Parcul Regele Mihai (Herăstrău).

El a precizat că a cerut ALPAB şi Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti să aplice dispoziţii de primar general pentru desfiinţarea unor construcţii ilegale care erau emise în anul 2019.

‘Situaţia în celelalte parcuri nu este aşa de rea. În Parcul Circului există nişte chioşcuri la intrarea dinspre Aleea Circului şi am avut discuţii cu doamna director a ALPAB. Unul dintre chioşcuri este părăsit de ani de zile. Mai sunt două care vând. Înţeleg că în cazul celui părăsit Poliţia nu identifică proprietarul pentru a face dispoziţia. Mă rog, sunt câteva hop-uri administrative, dar o să le depăşim’, a menţionat Tomescu.

Viceprimarul a adăugat că în parcurile administrate de ALPAB există şi alte chioşcuri, clădiri sau panouri publicitare care nu au aviz de amplasament sau autorizaţie. În cazul acestora, a fost sesizată Poliţia Locală – Disciplina în construcţii, care lucrează în prezent la dispoziţiile de demolare.

‘În momentul de faţă, reclamaţiile ALPAB-ului au fost făcute către Disciplina în construcţii, care lucrează la aceste dispoziţii de demolare. Dacă primarul general le va semna, imediat le vom pune în aplicare. Dar, deocamdată, nu sunt pe masa primarului general. Estimez că în 30-60-90 de zile, depinde de complexitate, vor veni spre cabinetul primarului general proiecte de dispoziţie’, a indicat el.

Potrivit viceprimarului, cele mai multe construcţii fără avize se află în Parcul Herăstrău.

‘În Herăstrău e cea mai mare problemă. În celelalte parcuri, vorbim probabil de două-trei locaţii per parc care nu au avizele necesare. În Parcul Circului sunt vreo trei probleme. În Carol, cred că avem o singură problemă. În Herăstrău vorbim de peste 15 probleme’, a explicat Horia Tomescu.

El a completat că este în curs de elaborare un proiect de hotărâre pentru scoaterea la licitaţie a chioşcurilor istorice. Există 16 de astfel de locaţii în parcurile administrate de ALPAB. În toamna anului 2022, a fost schimbat regulamentul de organizare şi funcţionare al ALPAB, astfel încât această administraţie să nu mai poată realiza asocieri în participaţiune.

‘Ne confruntăm şi cu contracte de zeci de ani, cu sume infime, pentru cele mai multe lucruri pe care le are în administrare ALPAB. Am scos din regulamentul de funcţionare al ALPAB posibilitatea de a mai face asocieri în participaţiune. Singura modalitate prin care clădirile sau spaţiile pe care le administrează ALPAB mai pot fi date către terţi este prin închiriere sau concesiune prin licitaţie publică, cu aprobarea prealabilă a Consiliului General’, a subliniat viceprimarul.

Totodată, Tomescu a reamintit că săptămâna trecută Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti a anunţat pe SICAP o licitaţie pentru achiziţionarea a 1.500 de bănci şi 1.500 de coşuri de gunoi, la o valoare totală estimată de 5.962.500 lei. Contractul este împărţit în şase loturi şi vizează trei tipuri de bănci şi trei tipuri de coşuri de gunoi.

‘Ne dorim să refacem şi mobilierul urban în parcurile istorice, unde există un mobilier urban cu specific. De asemenea, ne dorim să schimbăm bănci şi coşuri de gunoi în Tineretului şi aici vor fi alte variante de mobilier urban. Practic, preţurile vor diferi de la articol la articol’, a arătat el.

În decembrie 2022, viceprimarul Tomescu anunţa că Municipalitatea demolează construcţiile ilegale din parcuri, prima fiind înlăturată din Parcul Regele Mihai.

‘Astăzi am demolat prima construcţie ilegală în zona Mioriţa din Parcul Regele Mihai. De ani de zile, spaţiul verde din parcuri a fost invadat de construcţii ilegale, fără autorizaţie, fără ca vreo administraţie să ia măsuri împotriva lor, din cauza presiunii exercitate de ‘băieţii deştepţi’ cu influenţă în politică’, scria Horia Tomescu, pe Facebook.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks