Statul Român, prin actuala legislaţie fiscală, nu încurajează munca şi nici nu răsplăteşte cinstea şi corectitudinea, susţine deputatul USR Victor Ilie, care subliniază că este necesară modificarea acestor norme legislative pentru ca să funcţioneze ‘ca un filtru pentru acţiunile în Justiţie împotriva actelor inspecţiei fiscale, respectiv să remedieze deficienţele actelor emise de inspectorii fiscali’.
‘Dacă, astăzi, un contribuabil întârzie plăţile către autorităţile fiscale, acesta are de achitat dobânzi de 0,02% pe zi şi penalităţi de întârziere de 0,01% sau penalităţi nedeclarate de 0,08% pe zi. Statul, în schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca şi statul să plătească la fel pentru întârzierea plăţilor autorităţilor fiscale a sumelor datorate contribuabililor. Propunem modificarea procedurii contestaţiei fiscale astfel încât ea să funcţioneze ca un filtru pentru acţiunile în Justiţie împotriva actelor inspecţiei fiscale, respectiv să remedieze deficienţele actelor emise de inspectorii fiscali. În acest moment, în practică, doar 2,3% în 2019 şi 3,8% în 2020 dintre contestaţiile formulate au fost admise de ANAF. Tot în 2019, 39% din dosarele intentate de contribuabili împotriva ANAF-ului au fost câştigate de aceştia. Astfel, discrepanţa evidentă dintre cele două cifre arată o disfuncţionalitate şi la nivelul autocontrolului ANAF, dar şi privind modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria’, a declarat Victor Ilie într-un comunicat remis joi, făcând referire la prevederile proiectului de lege privind răspunderea inspectorilor fiscali pentru abuzurile făcute, care, recent, a primit avizul Consiliului Economic şi Social.
Astfel, conform deputatului USR, iniţiativa legislativă depusă urmăreşte responsabilizarea inspectorilor fiscali şi a persoanelor care soluţionează contestaţiile fiscale.
‘Munca nu trebuie împiedicată de stat, ci încurajată. Cinstea şi corectitudinea nu trebuie pedepsite, ci răsplătite. Statul Român, în acest moment, prin legislaţia actuală, nu face decât inversul. Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care am iniţiat acest proiect de lege şi prin care consider necesară şi oportună inspectorilor fiscali şi a persoanelor care soluţionează contestaţiile fiscale. România se poate dezvolta doar prin muncă, însă munca nu are voie să fie împiedicată de abuzurile sau cererile aberante ale unor funcţionari ai statului care interpretează legea în aşa fel încât contribuabilii să aibă sume imense de pierdut’, a mai declarat deputatul USR de Braşov.