Croaţia şi România împărtăşesc viziuni similare în cadrul UE şi al NATO şi au obiective comune în multe domenii-cheie, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, Ştefan Muşoiu, la o întâlnire cu membrii comisiei similare din Parlamentul de la Zagreb.
O delegaţie a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul Republicii Croaţia, condusă de preşedintele acesteia, Domagoj Hajdukovic, se află în vizită de lucru în România, la invitaţia lui Ştefan Muşoiu, informează un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Delegaţia croată a avut o întrevedere cu membrii Comisiei pentru afaceri europene, la care a participat şi ambasadorul Republicii Croaţia în România, Marija Kapitanovic.
La întâlnire s-a discutat despre spaţiul Schengen, conflictul din Ucraina, securitatea energetică, dinamica Parteneriatului Estic, politica de extindere şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest, cele două ţări având poziţii similare, arată sursa citată.
‘Croaţia şi România împărtăşesc viziuni similare în cadrul UE şi al NATO, au obiective comune în multe domenii-cheie, de aceea este esenţial să colaborăm deschis şi constructiv în spaţiul regional şi nu numai’, a afirmat Ştefan Muşoiu.
El a adresat felicitări Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen şi Zona euro şi a exprimat convingerea că aceste evoluţii se vor reflecta pozitiv şi asupra cadrului general al cooperării dintre cele două ţări, prin intensificarea dialogului bilateral şi a schimbului de experienţă.
‘Mulţumim Croaţiei pentru sprijinul ferm acordat aderării României la Schengen şi ne exprimăm încrederea că această susţinere va fi menţinută până la îndeplinirea acestui obiectiv politic major’, a adăugat preşedintele Muşoiu.
La rândul său, preşedintele Domagoj Hajdukovic a transmis că România poate conta pe sprijinul Croaţiei.
‘Puteţi conta pe sprijinul nostru’, a spus Hajdukovic.
Totodată, omologii croaţi au subliniat necesitatea dezvoltării relaţiilor parlamentare, intensificarea schimburilor economice bilaterale, încurajarea unor parteneriate în domeniul educaţiei sau protejarea drepturilor aparţinând minorităţilor şi comunităţilor lingvistice din cele două ţări, mai precizează comunicatul.