AcasăStiri generaleVlad Zamfirescu (managerul Teatrului Bulandra): Liviu Ciulei - o personalitate colosală a...

Vlad Zamfirescu (managerul Teatrului Bulandra): Liviu Ciulei – o personalitate colosală a secolului XX

Liviu Ciulei a fost o personalitate colosală a secolului XX – regizor, actor, arhitect, scenograf, teoretician de viziune şi creator de lumi, afirmă Vlad Zamfirescu, managerul Teatrului Bulandra.

Vineri se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Liviu Ciulei, iar AGERPRES a vorbit cu oameni care l-au cunoscut şi cu care el a lucrat.

‘Pentru Teatrul Bulandra, Liviu Ciulei înseamnă enorm. A fost o personalitate colosală a secolului XX – regizor, actor, arhitect, scenograf, teoretician de viziune şi creator de lumi, care a influenţat şi continuă să influenţeze într-o mare măsură tot ce înseamnă spiritul şi tradiţia Bulandra. Iar istoria acestui teatru e profund legată de creaţia sa teatrală şi de personalitatea sa, se identifică într-o foarte mare măsură cu parcursul său artistic’, a subliniat managerul teatrului bucureştean.

Vlad Zamfirescu a amintit că, în 1957, Liviu Ciulei a fost invitat să monteze în actualul Teatru Bulandra chiar de Lucia Sturdza-Bulandra şi a debutat pe această scenă cu spectacolul ‘Omul care aduce ploaia’ de Richard Nash.

‘A colaborat în perioada următoare cu cei mai mari actori ai vremii: George Constantin, Clody Bertola, Toma Caragiu, Gina Patrichi, Ion Caramitru, Florian Pittiş şi, bineînţeles, minunaţii Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu, pe care avem şansa imensă de a-i avea alături de noi în acest moment de sărbătoare. Împreună au făcut spectacole care au scris istorie, montări-cult despre care se vorbeşte astăzi la cursurile de teatru şi care sunt date exemplu tinerilor regizori. Voi aminti doar câteva: ‘Cum vă place’, ‘Opera de trei parale’, ‘Furtuna’, ‘Azilul de noapte’, ‘O scrisoare pierdută’ sau ‘Elisabeta I”, a afirmat Vlad Zamfirescu.

El povesteşte că repetiţiile cu Liviu Ciulei erau adevărate lecţii de teatru.

‘Dânsul a fost şi continuă să fie o şcoală la care se raportează foarte mulţi artişti. Mă bucur cu atât mai mult că Bulandra a fost scena pe care a ales să monteze la revenirea în România, la întoarcerea acasă, dând astfel şansa şi noilor generaţii de spectatori, care ştiau de legenda Ciulei, să se întâlnească cu geniul, rafinamentul, profunzimea şi emoţia montărilor sale, în puneri în scenă precum ‘Deşteptarea primăverii’, ‘Visul unei nopţi de vară’, ‘Hamlet’, ‘Henric IV’ sau ‘Şase personaje în căutarea unui autor’, ultimul său spectacol, care a avut premiera în 2005, la Sala Izvor, care se numeşte astăzi Sala Liviu Ciulei’, a precizat Zamfirescu.

Perioada în care Liviu Ciulei a fost director al Teatrului Bulandra, spune Vlad Zamfirescu, a marcat în mod clar istoria teatrului românesc, a fost definitorie pentru mişcarea teatrală românească, reuşind să clădească la Bulandra ceea ce se numea ‘un focar de cultură’.

Anii în care Liviu Ciulei a condus Teatrul Bulandra rămân unii de referinţă pentru ce înseamnă performanţă artistică fantastică şi un reper pentru toţi cei care caută să continue această tradiţie de excelenţă, a subliniat managerul teatrului.

‘Perioada directoratului lui Liviu Ciulei, 1963 – 1972, a marcat în mod clar istoria teatrului românesc, fiind una extrem de prolifică, generatoare de artă de înaltă valoare. Liviu Ciulei a venit în continuarea tradiţiei create de Lucia Sturdza Bulandra, dar şi-a conturat foarte limpede propriul parcurs, redescoperind texte clasice, căutând dramaturgie contemporană valoroasă, viziuni moderne, noi convenţii teatrale. Declara la un moment dat că cel mai important i se pare să vadă cum ‘ceea ce a semănat creşte în jurul lui’. A fost o perioadă definitorie pentru mişcarea teatrală românească, reuşind să clădească la Bulandra ceea ce numea ‘un focar de cultură’, spectacole-fenomen, cum au fost, dincolo de propriile sale montări – ‘Livada de vişini’ şi ‘Proştii sub clar de lună’, în regia lui Lucian Pintilie, ‘Iulius Cezar’ în regia lui Andrei Şerban sau ‘Nepotul lui Rameau’ în regia lui David Esrig. Căuta anumite viziuni artistice, era interesat de regizori de talent, i-aş mai aminti şi pe Valeriu Moisescu şi Sanda Manu, mai ales de tineri cărora le-a oferit o platformă valoroasă de expresie, dăruindu-ne şi nouă, astfel, nişte montări legendare. Aceşti ani au însemnat totodată şi un fantastic succes internaţional, spectacolele Bulandra fiind invitate la cele mai prestigioase festivaluri din Europa şi SUA, însă directoratul său s-a încheiat abrupt şi nedrept, în 1972, după interzicerea spectacolului ‘Revizorul’, în regia lui Lucian Pintilie, în urma căruia întreaga conducere a teatrului a fost demisă’, a arătat managerul teatrului.

Pentru a celebra cei 100 de ani de la naşterea regizorului Liviu Ciulei, Vlad Zamfirescu a organizat la Teatrul Bulandra un concurs în care tinerii regizori au fost invitaţi să redescopere şi să reinterpreteze textul shakespearian ‘Cum vă place’. Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi pe 7 iulie, cu ocazia evenimentului dedicat maestrului Liviu Ciulei.

‘Atunci când ne-am gândit care ar putea fi cel mai frumos mod în care să onorăm memoria şi personalitatea acestui artist uriaş, ne-am propus să găsim o variantă prin care să celebrăm tocmai generozitatea extraordinară despre care vorbesc toţi cei care l-au cunoscut – voia să descopere tineri regizori, să le ofere şansa să monteze pe una dintre cele mai importante scene ale ţării, cultiva în permanenţă noile generaţii de artişti. Acest spirit al deschiderii către nou şi al încurajării tinerelor talente ne-am gândit să fie sărbătorit în evenimentul aniversar dedicat domnului Ciulei. Astfel că dincolo de întâlnirea moderată de Iuliana Ciugulea, care va avea loc, pe 7 iulie, de la ora 19,00, pe scena Sălii Liviu Ciulei (şi transmisă în direct pe TVR Cultural), la care îi vom avea invitaţi pe Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş şi Virgil Ogăşanu, în care vom depăna amintiri, vom vedea fragmente de arhivă, vom povesti despre spectacole legendare, ne-a interesat şi această idee de continuare a tradiţiei, de creare a unei punţi artistice între trecut şi viitor. Aşa că am organizat un concurs de proiecte, inspirat de fabuloasa montare ‘Cum vă place’, pusă în scenă de Liviu Ciulei în 1961, care a schimbat direcţia teatrului, şi pe care ne-am dorit să o descoperim din perspectiva tinerilor regizori de azi şi am primit multe propuneri interesante. Dar ni s-a părut valoroasă şi importantă tocmai ideea de predare a ştafetei, de întâlnire, aşa cum spuneţi, a memoriei trecutului cu prezentul. Şi de celebrare a domnului Liviu Ciulei în acest mod special’, a punctat Vlad Zamfirescu.

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks