Volumul ‘Olimpada de lingvistică. Ghid de pregătire’ de Vlad Neacşu, apărut la Editura Universităţii Bucureşti, a fost lansat, vineri, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.
Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică ‘Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti’ al Academiei Române, a afirmat că ghidul era necesar şi este foarte important că a fost scris de cineva care a participat la olimpiade de lingvistică.
‘E o carte pe care noi o aşteptăm de când a început olimpiada în România şi tot de când a început olimpiada în România, poate la un an sau doi după, l-am cunoscut şi pe Vlad Neacşu, care este autorul acestei cărţi. Cred că este foarte important că această carte a fost scrisă de cineva din interior. Vlad a început să participe la olimpiada naţională de lingvistică de când era elev în clasa a X-a şi a participat cu mult succes, ajungând de două ori la etapa internaţională. Sigur că era nevoie de acest ghid de pregătire scris de cineva care a parcurs toate etapele concursului, mai întâi ca începător, apoi ca participant la internaţională, iar acum în calitate de autor de subiecte, de membru în comisia naţională de alcătuire a subiectelor, de corectare şi de membru în structuri internaţionale ale olimpiadei. El a ajuns atât de departe, încât a propus subiecte pentru olimpiade naţionale din alte ţări şi subiecte pentru olimpiada internaţională’, a declarat Adina Dragomirescu.
Adina Dragomirescu a spus că ghidul ‘nu este o carte doar pentru elevi sau profesori, oricine o poate folosi, de la elevii de gimnaziu până la profesorii care pregătesc diferite echipe, loturi’.
‘E o lectură foarte interesantă pentru oricine, inclusiv pentru lingvişti. Nu e o carte doar cu probleme de lingvistică rezolvate, e o carte în care lingviştii pot găsi informaţii despre legile fonetice, despre accente fonetice, despre fenomene precum reduplicarea sau suplectivismul, despre evidenţialitate, concepte nou pătrunse în lingvistică pe care Vlad le-a asimilat şi le-a prezentat foarte pe înţeles. Unul dintre meritele importante ale cărţii este că este şi o carte de lingvistică, şi o carte pentru lingviştii profesionişti, nu doar o culegere de probleme’, a mai spus Adina Dragomirescu, precizând că aceasta este ‘o carte importantă pentru a vedea varietatea limbilor’.
Camelia Săpoiu, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional ‘Spiru Haret’, a apreciat că ‘Olimpiada de lingvistică. Ghid de pregătire’ este ‘o carte foarte prietenoasă’.
‘În această carte găsiţi mici minuni care nu au cum să nu îi cucerească pe iubitorii acestui domeniu. Cartea este fabuloasă nu doar prin ce conţine, este o carte valoroasă şi pentru faptul că se înscrie în trendul vulgarizării ştiinţifice, democratizarea limbajului, adică limbajul ştiinţific explicat pe înţelesul oamenilor care nu studiază lingvistica’, a declarat Camelia Săpoiu.