AcasăStiri generaleVrancea: Adăposturile de protecţie civilă ar putea adăposti circa o mie de...

Vrancea: Adăposturile de protecţie civilă ar putea adăposti circa o mie de persoane, dar niciunul nu este operaţional

Cele treisprezece adăposturi de protecţie civilă existente pe raza judeţului Vrancea menite a asigura protecţia împotriva armelor de nimicire în masă ar putea adăposti cel mult o mie de persoane, dar niciunul dintre acestea nu este operaţional, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

‘Pe raza judeţului Vrancea avem 13 adăposturi de protecţie civilă, nouă în municipiul Focşani, două în Adjud şi două la Panciu. Ele sunt gândite pentru a oferi protecţie populaţiei pentru suflul exploziilor, împotriva schijelor şi a actelor de nimicire în masă, dacă acestea sunt prevăzute cu instalaţii de filtroventilaţie funcţionale. La acest moment, adăposturile de protecţie civilă din judeţ nu sunt operaţionale. Adăposturile de protecţie civilă se află în proprietatea autorităţilor publice locale şi, pe timp de pace, pot fi utilizate pentru alte scopuri, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate, în situaţii de urgenţă, în maxim 24 de ore’, a declarat locotenentul Iulian Irimia din cadrul ISU Vrancea.

Potrivit reprezentanţilor ISU Vrancea, în prezent, niciunul dintre adăposturile protecţiei civile din judeţ nu este operaţional, lipsind instalaţia de filtroventilaţie, instalaţiile sanitare sau electrice, etanşeitatea garniturilor de la uşile de protecţie şi obloanelor de la ieşirile de salvare. De asemenea, acestea sunt traversate de reţelele termice sau electrice ale locaţiilor sub care sunt amplasate.

Încăperile propriu-zise ale adăposturilor de protecţie civilă sunt precedate de o încăpere tampon şi sunt prevăzute cu grupuri sanitare şi cameră tehnică cu instalaţii de filtro-ventilaţie. Acestea ar trebui să fie dotate şi cu instalaţii electrice şi sanitare, bănci şi scaune, trusă de deblocare-salvare, rezerve de apă, mijloace de iluminat cu baterii, instalaţii de telecomunicaţii şi afişe cu reguli de comportare. Orice adăpost trebuie să aibă două căi de evacuare, respectiv intrarea principală şi o cale secundară de evacuare în cazul în care calea principală de acces ar fi blocată de dărâmături.

În caz de război, populaţia ar putea folosi pentru apărare şi adăposturile naturale, dar şi subsolurile blocurilor, beciurile, parcările subterane, pivniţele sau pasajele sau orice alt adăpost care ar putea oferi protecţie împotriva deflagraţiilor şi schijelor. În cazul unor atacuri cu arme chimice sau bacteriologice, în judeţul Vrancea nu există niciun adăpost cu această destinaţie.

Înainte de intrarea României în Al Doilea Război Mondial, existau doar în Focşani circa 400 de beciuri şi pivniţe care puteau fi folosite ca adăposturi de protecţie împotriva bombardamentelor şi care ar fi putut adăposti circa jumătate din populaţia Focşanilor de la acea vreme. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks