Consilierii judeţeni ai PSD au boicotat, marţi, prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, neparticipând la discuţii, deoarece, susţin aceştia, organizarea acestor şedinţe exclusiv online este ‘abuzivă şi nejustificată’.
‘Organizaţia PSD a avut discuţii de la convocarea şedinţei ordinare şi până astăzi şi s-a hotărât ca la această şedinţă consilierii PSD să nu participe deoarece poziţia aparatului de conducere a CJ Vrancea de a convoca permanent şedinţe online ni se pare o poziţie abuzivă şi nejustificată. CJ a avut întâlniri în Sala Mare a consiliului, cu diverse instituţii deconcentrate, directori, inclusiv o întâlnire de partid, lucruri care s-au putut desfăşura fizic, fără a se ţine cont de rata de incidenţă, care era mult mai mare decât astăzi, când şedinţa a fost convocată tot online. Desfăşurarea acestor şedinţe online îngrădeşte dreptul consilierilor de a dezbate proiectele de hotărâre’, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul judeţean PSD Cătălin Răducanu.
Acesta a precizat că proiectele propuse pentru aprobare în şedinţele CJ fac referire la tot judeţul, au interes pentru toţi vrâncenii şi este o lipsă de respect la adresa acestora modul cum sunt dezbătute proiectele.
‘Cei 43% din vrânceni care ne-au votat merită, prin vocea noastră, să fie ascultaţi şi să primească răspunsurile la problemele lor. Dacă actuala majoritate consideră că Vrancea reprezintă doar partea lor de electorat, cred că se înşală. (…) Indiferent de majorităţile care se formează la nivelul unui legislativ, toţi au dreptul de a vorbi şi de a primi răspunsurile necesare. De aceea, mi se pare pertinent ca poziţia preşedintelui CJ, Cătălin Toma, să fie un pic mai deschisă şi mai flexibilă şi să permită aparatului de specialitate să dea răspunsuri la întrebările consilierilor judeţeni. Acest lucru este benefic pentru spiritul democratic al parlamentului judeţean, cât şi pentru oamenii care au dreptul să afle acele lucruri’, a afirmat Răducanu.
Reprezentanţii PSD Vrancea au subliniat că partidul, prin consilierii judeţeni, nu s-au opus proiectelor de dezvoltare ale judeţului, precizând că mare parte dintre acestea au fost începute încă din vechiul legislativ, fiind în fapt proiectele PSD-ului din mandatul lui Marian Oprişan.
‘Ne-am dori ca acest judeţ să primească proiectele de dezvoltare cu care PNL Vrancea a ieşit în campanie în 2020. În acest moment, nu există niciun astfel de proiect, nicio idee de dezvoltare, niciun masterplan, nicio deschidere. Există doar panglici tăiate şi poze făcute pe proiectele PSD-ului din urmă. Noutatea este la nivel de abordare. Am fost acuzaţi de dictatură, dar dictatura de fapt se întâmplă acum. Se întâmplă împotriva vrâncenilor, împotriva celui mai mare grup de consilieri, cărora li se pune pumnul în gură şi care nu au voie să solicite niciun fel de poziţie din partea aparatului de specialitate, pentru că există o altă majoritate în CJ. (…) Sperăm ca domnul preşedinte să aibă minima intenţia de a mima democraţia şi în Vrancea, măcar prin faptul că vom primi răspunsuri la întrebările noastre’, a spus Cătălin Răducanu.
În replică, preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, consideră că absenţa consilierilor judeţeni ai PSD de la şedinţă reprezintă ‘o formă de dispreţ la adresa celor care i-au votat’ şi a făcut apel la social-democraţi să participe la aceste reuniuni.
‘Pentru a dezbate ceva, în primul rând trebuie să fii prezent. Absenţa de la şedinţele CJ reprezintă o formă de dispreţ la adresa celor care te-au votat, şi-au pus speranţa în tine să-i reprezinţi. Mai mult, înseamnă lipsă de asumare faţă de proiectele propuse, proiecte care de fiecare dată au fost întocmite cu bună-credinţă, în litera şi spiritul legii şi în deplină transparenţă. Codul administrativ prevede, din fericire, măsuri la adresa celor care transformă CJ în loc de joacă al orgoliilor. Şantajul politic ar trebui să dispară, iar dialogul bazat pe argumente să fie soluţia pentru a ajunge la un consens. Fac apel la consilierii PSD să iasă de sub influenţa unor ‘eminenţe cenuşii’ şi să nu uite că-i reprezintă pe vrânceni, atât fizic, cât şi online, în toate structurile în care au fost aleşi’, a declarat Cătălin Toma. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)