Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea va dota Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cu echipamente de protecţie în valoare de peste şase milioane de lei, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, au anunţat, marţi, reprezentanţii instituţiei de asistenţă socială.
‘La nivel de DGASPC Vrancea, virusul SARS-CoV-2 ne-a prins complet nepregătiţi, în sensul în care nici nu mai auzisem vreodată de asemenea pandemii, nici nu intuiam ce s-ar putea întâmpla. Nici din punct de vedere financiar nu era foarte bine pregătiţi. Ne amintim cu toţii că preţurile au sărit în aer foarte repede, iar penuria de echipamente de protecţie şi-a spus cuvântul. Îmi amintesc şi acum cu groază cum am fost notificaţi de firma de echipamente cu care aveam contract pentru livrarea de măşti de protecţie că reziliază contractul cu noi pentru că nu îl mai pot onora. (…) În momentul în care Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a lansat această provocare de a se depune proiecte pentru achiziţionare de echipamente de protecţie necesare centrelor rezidenţiale, CJ Vrancea a răspuns prezent şi a depus acest proiect al cărui beneficiar suntem noi, DGASPC Vrancea. Prin acest proiect se vor atrage 6.230.000 lei, din care 1.500.000 lei bani pe care îi vom recupera ca urmare a cheltuielilor generate de pandemia COVID-19 în perioada 2020-2021, iar restul vor fi utilizaţi pentru dotarea centrelor cu echipamente moderne, funcţionale, de bună calitate şi absolut necesare, nu doar în pandemia de COVID-19, ci pentru orice alt virus sau bacterie în circulaţie’, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul DGASPC Vrancea, Daniela Nicolaş.
Ea a precizat că, în ciuda faptului că au existat cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 şi în unele centre ale DGASPC Vrancea, doar doi beneficiari şi-au pierdut viaţa din cauza pandemiei de COVID-19.
‘Anii 2020-2021 au însemnat nopţi nedormite, griji, gânduri multe, o luptă aproape de nedescris. Îmi amintesc prima infectare a primului centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, când eram deja vedete în presă, eram şi vinovaţi pentru că oamenii s-au infectat. La fel ca toţi ceilalţi, ştiam foarte puţin despre acest virus. Au urmat internări în spital, griji, dar, în final, după 40 de zile, bătrânii noştri s-au întors sănătoşi acasă. Atunci am căpătat puţină experienţă, mai mult curaj, iar lupta ni s-a părut puţin mai uşoară. CJ a fost atunci alături de noi, ne-a alocat sumele necesare achiziţiei de echipamente de protecţie şi am dus lupta până la capăt. O ducem chiar şi azi, pentru că virusul nu a fost eradicat. Dar sechele au rămas. Deşi s-a spus că am pierdut foarte multe vieţi umane, vreau să vă spun că, în acea perioadă, din rândul beneficiarilor s-au pierdut două vieţi, respectiv o persoană de 78 de ani, care avea comorbidităţi foarte mari şi o persoană care a fost beneficiara noastră pentru jumătate de oră, pentru că era persoană singură, infectată cu SARS-CoV-2 şi am preluat-o din spital. A stat în centrul nostru jumătate de oră, ulterior a fost preluată de ambulanţă şi a decedat la spital. Dar am pierdut şi colegi, prieteni sau părinţi’, a spus Nicolaş.
În următorii trei ani, de aceste echipamente de protecţie, respectiv măşti faciale, mănuşi de unică folosinţă, halate de unică folosinţă, dezinfectanţi, termometre infraroşu şi lampe UV pentru dezinfecţie şi sterilizare, vor beneficia 650 de persoane instituţionalizate din 25 de centre ale DGASPC Vrancea eligibile în proiect, precum şi 570 de salariaţi.
Proiectul este finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, apelul ‘Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19’ şi are o valoare totală este de 6.230.168 lei.