AcasăStiri generaleVrancea: Control judiciar pentru tinerii care au bătut un poliţist ce a...

Vrancea: Control judiciar pentru tinerii care au bătut un poliţist ce a intervenit într-o altercaţie provocată de aceştia

Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani a dispus, marţi, măsura controlului judiciar pentru cei trei tineri care au bătut un poliţist care a intervenit pentru a lua apărarea unei fete pe care aceştia o agresau verbal, pe peronul gării de la Gugeşti, cei trei fiind cercetaţi pentru lovire şi alte violenţe.

‘La data de 19.01.2023, s-a înregistrat la Pachetul de pe lângă Judecătoria Focşani o cauză privind săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. În fapt s-a reţinut că persoana vătămată, lucrător în cadrul IPJ Vrancea, aflându-se pe peronul gării din comuna Gugeşti, a intervenit într-o altercaţie verbală ce avea loc între trei persoane de sex masculin şi o a patra persoană de sex feminin. Unul dintre agresorii de sex masculin, indignat fiind de intervenţia poliţistului, s-a apropiat de acesta şi a exercitat acte de violenţă, ulterior intervenind în conflictul fizic şi ceilalţi doi agresori, cu toţii exercitând acte de violenţă asupra poliţistului. Acesta a obţinut certificat medico-legal unde au fost apreciate leziunile suferite ca necesitând pentru vindecare un număr de cinci-şase zile de îngrijiri medicale. Faţă de cei trei inculpaţi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de loviri şi alte violenţe’, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, Ionuţ Drîmbă.

Pentru că poliţistul se afla în timpul liber şi era în civil, cei trei tineri sunt cercetaţi pentru lovire şi alte violenţe şi nu pentru ultraj. Acest lucru a stârnit nemulţumirea oamenilor legii, mai ales că agresiunea s-a petrecut în prezenţa copilului poliţistului.

‘Colegii mei, tot timpul când a fost vorba de a interveni, inclusiv din timpul liber şi au observat o faptă de natură penală, au intervenit prompt, chiar dacă şi-au pus în pericol viaţa personală sau a celor de lângă ei, cum este cazul colegului nostru, care avea copilul alături. El a intervenit, din punct de vedere al meseriei pe care o are, a respectat legea, s-a prezentat în faţa lor, le-a comunicat faptul că este poliţist, dar, mai departe, cei trei agresori s-au îndreptat împotriva acestuia. Cu privire la faptul că până la momentul acesta nu este cercetată şi infracţiunea de ultraj, aici este atributul Parchetului, care trebuia să ia în calcul faptul că poliţistul are obligaţia de a interveni, conform legii, în momentul în care observă o faptă de natură penală sau contravenţională, pentru a proteja victima. Lucru pe care l-a şi făcut colegul nostru. Nu poate să reţină nimeni că nu a scos legitimaţia sau că nu avea insigna, pentru că vorbim de un poliţist în timpul liber, care nu este obligat să aibă insigna în piept’, a spus liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Vrancea, Andrei Pruteanu.

Potrivit procurorilor, până la acest moment nu există suficiente probe că poliţistul şi-ar fi declinat calitatea în faţa agresorilor.

‘Nu a fost reţinută infracţiunea de ultraj pentru că trebuie întrunite o serie de elemente atât obiective cât şi subiective cu privire la săvârşirea unei astfel ce infracţiuni, ceea ce presupune că trebuie să existe probe la dosar care să demonstreze că autorii au avut la cunoştinţă la momentul săvârşirii faptei că cel pe care îl agresează îndeplineşte funcţia de poliţist şi se află în exercitarea atribuţiunilor de serviciu sau în legătură cu aceste atribuţii. Poliţistul susţine că la un moment dat al intervenţiei sale şi al agresiunii şi-a declinat calitatea, dar până la acest moment nu există probatoriu’, a precizat Ionuţ Drâmbă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks