Câteva sute de elevi au participat, luni, la prima ediţie a Caravanei Ştiinţă & Imaginaţie, care a prilejuit, printre altele, o întâlnire cu Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român care a zburat în spaţiu, în urmă cu 41 de ani.
‘Ideea acestui festival s-a conturat în urmă cu mai mult timp, de pe vremea când am organizat un astfel de eveniment la liceul unde exercitam profesia de bază. Am reuşit anul acesta să găsim resursele necesare pentru o prima ediţie a festivalului, care se desfăşoară sub forma ‘Caravanei Ştiinţă&Imaginaţie’. Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiţie, prin care să ne adresăm întregii comunităţi, tuturor categoriilor de vârstă, să cultivăm pasiuni. Cu această ocazie, au ajuns la Focşani mai multe institute de cercetare, parteneri ai Asociaţiei ‘Science&Technology’, care îi reuneşte pe cei care au contribuit de-a lungul timpului la elaborarea revistei ‘Ştiinţă&Tehnică’. În premieră, la Focşani a venit şi Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român care a zburat în spaţiu în urmă cu 41 de ani’, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Focşani, Alexandra Tătaru, iniţiatoarea evenimentului.
Cosmonautul Dumitru Prunariu le-a vorbit celor prezenţi despre călătoriile pe lună, despre cercetarea cosmică şi formarea planetelor, despre aselenizare sau posibilităţile oamenilor de a călători pe alte planete în cazul unui cataclism ireversibil pe Terra. La final, Prunariu a răspuns întrebărilor celor prezenţi şi a dat autografe.
Copiii şi tinerii au putut participa în cursul după-amiezii la o serie de ateliere interactive, ateliere de astronomie şi observaţie astronomică, ateliere 3D de animaţie şi holograme, ateliere de roboţi. De asemenea, în Piaţa Unirii din Focşani au fost amplasate mai multe telescoape prin care copiii au putut urmări, în timpul zilei, activitatea soarelui şi petele solare iar mai spre seară, stelele.
Nu au lipsit nici experimente de fizică sau chimie într-o formulă originală, în încercarea de a traduce materia de la şcoală pe înţelesul tuturor.
‘Trebuie să facem din acest festival o tradiţie. Copiii şi tinerii nu sunt obişnuiţi cu acest gen de manifestări, dar, prin prezenţa lor în număr atât de mare, au demonstrat că există interes pentru ştiinţă. În cursul unor astfel de evenimente, ei au astfel ocazia să înţeleagă ceea ce învaţă la şcoală, putem să scoatem lecţiile din sălile de clasă şi să le aducem, prin intermediul unor oameni care lucrează efectiv în aceste domenii, mai aproape de ei’, a fost de părere Alexandra Tătaru.
Pentru cei care nu au reuşit să ajungă luni la Caravana Ştiinţă & Imaginaţie, organizatorii propun, marţi, o altă zi plină de experienţe inedite, cu ateliere de astronomie, ateliere 3D de animaţie şi holograme.
Ziua de marţi va prilejui şi lansarea cărţii ’12 Umbre’ a lui Cătălin Beldea, care le va vorbi celor interesaţi despre eclipsele totale de soare. Cei prezenţi vor avea ocazia să afle mai multe despre odiseea marţiană de la Claudiu Tănăselia, precum şi despre universuri paralele şi muzica stelelor, de la Cristian Român. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)