Compania de Utilităţi Publice (CUP) Focşani a reziliat contractul cu asocierea de firme care executa lucrările din cadrul proiectului ‘Reţele de apă şi de canalizare în gruparea Gugeşti’, în valoare de aproape 125 milioane lei, pentru nerespectarea prevederilor contractuale, a informat, luni, compania.
‘Deşi toate procedurile au fost respectate de către beneficiar, anumiţi antreprenori nu au înţeles că seriozitatea trebuie să existe de ambele părţi. Pentru contractul de lucrări CL-07, ‘Reţele de apă şi de canalizare în gruparea Gugeşti’, contractorul a fost Asocierea LUDWIG PFEIFFER SRL – LUDWIG PFEIFFER HOCH-UND TIEFBAU GmbH &Co KG, cu o valoare totală contractată de 124.679.043,71 lei. Data de începere a lucrărilor a fost 19 martie 2019, iar termen de finalizare 18 august 2022, termen care nu a fost respectat de către antreprenor. În acest sens, o primă acţiune din partea CUP SA Focşani a fost aceea de a percepe penalităţi, conform prevederilor contractuale, până la recepţia la terminarea lucrărilor. Pentru că şi în acest moment, la aproape un an de la data negociată şi asumată de către contractant pentru finalizarea lucrărilor, progresul fizic al contractului este de numai aproximativ 57%, CUP SA a fost nevoită să rezilieze contractul începând cu data de 30 mai 2023′, se arată într-un comunicat de presă al operatorului regional al serviciilor de apă şi canalizare, CUP SA Focşani.
Potrivit sursei citate, la finalizarea procedurilor, contractul va fi scos din nou la licitaţie în perioada următoare.
În prezent, stadiul fizic aproximativ de execuţie al lucrărilor este de 65% la Popeşti, 91% la Sihlea, 81% la Bordeşti şi Obrejiţa, 95% la Dumbrăveni şi Gugeşti, 51% la Slobozia Bradului, 84% la Tâmboeşti, 57% la Urecheşti, 87% la Vârteşcoiu şi 13% la Broşteni.
CUP SA Focşani implementează, începând cu anul 2018, Proiectul Regional ‘Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în judeţul Vrancea, etapa a II-a’, cu o valoare totală de 941.584.070 lei, din care contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, este de 800.346.460 lei. În cadrul proiectului, contractele de lucrări au fost licitate şi, ulterior, puse în practică de mai multe companii.
Prin investiţiile propuse, operatorul a pus accentul pe crearea condiţiilor pentru o viaţă mai bună în localităţile în care administrează reţeaua de apă şi/sau de canalizare, astfel încât acestea să fie conforme cu cerinţele directivelor europene pentru alimentarea cu apă şi pentru descărcările de apă uzată. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)