Primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, a fost sancţionat prin diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de şase luni după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că acesta s-a aflat în conflict de interese privind transferul soţiei dintr-o altă unitate administrativ-teritorială la primăria pe care o conduce.
Potrivit prefectului judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, conflictul de interese reprezintă abatere disciplinară, acesta fiind maximul sancţiunii ce putea fi aplicată primarului.
‘Potrivit Codului Administrativ al României, lege organică de strictă interpretare şi aplicare, încălcarea legislaţiei în materia conflictului de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei primarului pe o perioadă de maxim 6 luni. Astfel, am dispus aplicarea sancţiunii disciplinare ce constă în diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe perioada maximă prevăzută de lege, respectiv de 6 (şase) luni, începând cu data de 01.03.2023’, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Vrancea trimis AGERPRES.
Prefectul a precizat că, potrivit legii, demiterea primarului nu este o sancţiune aplicabilă, deoarece ANI nu l-a declarat în stare de incompatibilitate.
‘Potrivit legislaţiei aplicabile referitoare la integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. În raport de dispoziţiile legale aplicabile în sfera conflictului de interese pentru aleşii locali, singura sancţiune aplicabilă este diminuarea indemnizaţiei, şi nu încetarea de drept a mandatului de primar, sancţiune care se aplică doar în situaţia în care, ca urmare a evaluării, Agenţia Naţională de Integritate constată existenţa unei stări de incompatibilitate (prin incompatibilitate se înţelege interdicţia pentru persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică de a exercita concomitent şi alte funcţii sau calităţi expres şi limitativ prevăzute de lege)’, a precizat Halici.
În 2016, primarul Ionel Lupu a fost declarat ca fiind în conflict de interese administrativ de către ANI după ce a emis o dispoziţie prin care îşi transfera soţia de la Primăria Garoafa la Primăria Vânători, pe care o conduce. Iniţial, primarul comunei Vânători a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Galaţi, însă sentinţa a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-a pronunţat la finele anului trecut şi a declarat conflictul de interese, faptă care se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de până la şase luni. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)