Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a organizat, joi, un amplu exerciţiu de simulare a dispariţiei unei femei, la Năruja, în zona montană a judeţului, în contextul încălcării ordinului de protecţie de către soţul acesteia, a informat instituţia.
Potrivit unui comunicat de presă, scenariului simulării a presupus că, la data de 3 noiembrie, o familie formată din patru adulţi şi un copil s-a cazat la o cabană din comuna Năruja, judeţul Vrancea.
În dimineaţa zilei de 4 noiembrie, în jurul orei 2,14, poliţistul desemnat pentru monitorizarea brăţărilor electronice din cadrul Centrului Operaţional al IPJ Vrancea a observat pe sistemul de monitorizare o alertă privind iminenta încălcare de către un bărbat de 41 de ani, din municipiul Focşani, a perimetrului stabilit printr-un ordin de protecţie emis de către un poliţist din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Focşani. Conform procedurii, informează ofiţerul de caz şi o apelează telefonic pe soţia bărbatului, care se afla cazată cu familia la pensiunea din comuna Năruja, beneficiara ordinului de protecţie, pentru a o informa despre iminenta încălcare a acestuia. Femeia, sub imperiul fricii, părăseşte cabana fără a avea asupra ei dispozitivul GPS sau telefonul mobil. Bărbatul de 41 de ani ajunge la cabană, fiind vizibil tulburat psihic şi prezentând halenă alcoolică, dar, negăsindu-şi soţia, decide să plece în căutarea acesteia în pădure.
Familia pleacă ulterior de la cabană, pentru a încerca să o găsească pe femeia înaintea soţului, bănuind că aceasta urmează să fie victima unui infracţiuni, lăsând copilul în grija cabanierului. Văzând că persoanele nu se întorc, cabanierul coboară spre Postul de Poliţie Năruja pentru a solicita intervenţia poliţiştilor.
Echipe mixte, formate din poliţişti, jandarmi, pompieri, salvamontişti, silvicultori şi voluntari s-au deplasat cu autovehicule de teren, ATV-uri şi un şenilat pe mai multe trasee, pentru căutarea persoanelor şi asigurarea primului ajutor, efectuarea cercetării la faţa locului, ridicarea probelor şi preluarea unor persoane rănite şi decedate.
Exerciţiul a urmărit testarea modului de gestionare a unei situaţii de criză, identificarea, localizarea, capacitatea de coordonare a efectivelor participante, gestionarea şi exploatarea fluxului de informaţii obţinute, testarea capacităţilor tehnice de comunicare, cu punctul de comandă instituit la faţa locului, asigurarea primului ajutor şi gestionarea eficientă a informaţiilor.
La exerciţiu au participat poliţişti din cadrul Centrului Operaţional al IGPR şi Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, echipe canine din cadrul IPJ Vrancea şi Centrului Chinologic ‘Dr. Aurel Greblea’ Sibiu, reprezentanţi ai IJJ Vrancea, ISU Vrancea, Serviciului Public Judeţean Salvamont Vrancea, Ocolului Silvic Năruja.
De asemenea, la exerciţiu au participat şi voluntari cu autoturisme off-road, ATV-uri, voluntari din cadrul Primăriei comunei Năruja.