Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea a organizat, joi, un amplu exerciţiu de simulare a unui incendiu la fondul forestier de pe raza comunei Dumitreşti, cu situaţii tactice complexe, a informat instituţia.
Potrivit scenariului, ca urmare a incendiului produs în fondul forestier au fost generate situaţii de urgenţă ce au presupus intervenţia autorităţilor pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate, căutarea-salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, acordarea primului ajutor medical de urgenţă, localizarea şi stingerea incendiilor, asanarea teritoriului de muniţie neexplodată din timpul conflictelor armate, restabilirea ordinii şi siguranţei publice.
Pe fondul apariţiei panicii şi intoxicării cu fum, doi localnici aflaţi în zona afectată de incendiu s-au dezorientat şi, din cauza vizibilităţii reduse provocate de degajările mari de fum, în încercarea de a se autoevacua, s-au accidentat la membrele inferioare, fiind în imposibilitatea de a se deplasa.
De asemenea, exerciţiul a vizat şi gestionarea unor elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, descoperite pe timpul efectuării unor lucrări de mentenanţă la reţeaua de apă-canal din satul Vizitari.
Având în vedere că acţiunile întreprinse au avut un grad înalt de complexitate, la exerciţiu au fost angrenate instituţiile din componenţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace atât din cadrul ISU Vrancea, cât şi din cadrul ISU Buzău, precum şi ale Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Dumitreşti, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Dumitreşti, Ocolului Silvic Dumitreşti, Gărzii Forestiere Focşani, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Serviciului Public Judeţean Salvamont Vrancea şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.
Principalele obiective ale exerciţiului au vizat, printre altele, perfecţionarea deprinderilor pentru executarea misiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendii la fondul forestier, evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcţii de decizie şi al resurselor de intervenţie stabilite în documentele operative existente, precum şi dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forţelor de conducere, coordonare şi răspuns, inclusiv cu echipele care asigură sprijin.
Acţiunea, desfăşurată sub coordonarea preşedintelui CJSU Vrancea, prefectul Nicuşor Halici, s-a încheiat cu o analiză a modului de desfăşurare a activităţilor de intervenţie şi evaluarea capabilităţilor de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, concluzia fiind că toate forţele şi mijloacele angrenate sunt în măsură să intervină cu operativitate şi profesionalism pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale, precum şi pentru diminuarea efectelor negative pe care un eveniment de o asemenea gravitate îl poate avea asupra comunităţilor.
Suprafaţa pădurilor din judeţ, incluzând şi vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, însumează 188.600 hectare, reprezentând 39% din întreg teritoriul judeţului, Vrancea situându-se din acest punct de vedere pe locul 12 pe ţară, cu o suprafaţa de 0,48 hectare de pădure pe cap de locuitor.
Anul trecut, în judeţul Vrancea s-au înregistrat 428 de incendii de vegetaţie uscată, cele mai multe dintre acestea fiind cauzate de incendierea miriştilor sau de arderea necontrolată a resturilor vegetale. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)