Festivalul Internaţional de Muzică Clasică ‘Dinu Lipatti’, care are o tradiţie de peste zece ani în Italia, va fi organizat, în perioada 8 – 12 mai, la Focşani, au anunţat reprezentanţii Primăriei municipiului Focşani.
‘Avem deosebita plăcere ca anul acesta un foarte renumit festival italian, Festivalul – concurs ‘Dinu Lipatti’, să îşi ţină lucrările la Focşani. Tineri foarte talentaţi în ale muzicii clasice din toată Europa îşi dau întâlnire în Ateneul Popular ‘Maior Ghe. Pastia’. Perioada de desfăşurare vor fi 8 – 12 mai, perioadă în care vom avea workshopuri, ateliere şi întâlniri cu personalităţi ale muzicii clasice’, a declarat Marilena Şerbănuţ, consilier cultural în cadrul primăriei municipiului Focşani.
Organizat de Accademia Musicale Mediterranea în colaborare cu Asociaţia PropatriaVox din Focşani, festivalul şi-a propus să pună în valoare tinerii muzicieni şi să evidenţieze talentul, arta şi inspiraţia, să stimuleze schimburile culturale internaţionale şi să promoveze oraşul Focşani din punct de vedere cultural şi turistic.
‘Acest proiect, care în ultimii zece ani s-a desfăşurat în Italia, este aşteptat cu mare drag şi curiozitate la Focşani. Vom avea, conform parteneriatului cu Asociaţia Propatria Vox, cu care colaborăm de patru ani de zile, nume mari la Focşani, continuând tradiţia festivalului autumnal ‘Clasic for Teens’, pentru a atrage tinerii şi nu numai, către muzică clasică, către muzica de calitate mai greu accesibilă publicului larg’, a precizat Marilena Şerbănuţ.
Concursul este deschis muzicienilor din întreaga lume, la secţiunile instrumentale Pian – Corzi – Canto liric – Chitară – Vioară – Acordeon – Duo şi de la Trio la Ansamblu (muzică de cameră).
Concursul International Music Competition for Youth ‘Dinu Lipatti’, s-a născut la Roma în 2010, la îndemnul profesorului Mihai Bărbulescu, pe atunci director al ‘Accademia di Romania’, reprezentanţa de la Roma a Institutului Cultural Român. În ultimii ani a devenit o competiţie itinerantă, cu desfăşurare în mai multe oraşe din Italia: Roma, Florenţa, Sangemini şi Taranto. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)