Vrancea: Focar de PPA într-o gospodărie cu 50 de porci, la Păuneşti

0
535

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în judeţul Vrancea, la Păuneşti, într-o gospodărie cu 50 de porci, după ce unul dintre animale a murit, a informat, joi, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

‘Proprietarul unei gospodării non-profesionale din comuna Păuneşti cu 50 de porcine a sesizat decesul unui animal. Reprezentanţii DSVSA au intervenit cu promptitudine, au recoltat probe şi, ca urmare a pozitivării acestora, s-au dispus măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA, medicul Adrian Rădulescu.

Gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei. De asemenea, s-a dispus eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA, cel mai probabil virusul pestei s-a transmis în urma contactului cu animalele sălbatice, gospodăria în cauză fiind situată la marginea localităţii, aproape de pădure. AGERPRES / (A, AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS