AcasăStiri generaleVrancea: Focşaniul a devenit pentru trei zile principala destinaţie culturală a României

Vrancea: Focşaniul a devenit pentru trei zile principala destinaţie culturală a României

Municipiul Focşani a devenit pentru trei zile principala destinaţie culturală a României, după ce peste 500 de elevi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate şi-au dat întâlnire la cea de-a şasea ediţie Festivalului de Book – Trailere Boovie 2021.

‘Sunt extraordinar de bucuroasă, după aproape doi ani de perioadă extrem de dificilă, reuşim să ne întâlnim astăzi, la Focşani, aproape 500 de oameni, veniţi din aproape 30 de judeţe ale ţării. Sunt oameni care vin din toate colţurile ţării, din Timişoara, Constanţa, Bucureşti, din Sighet, Brăila, Piatra Neamţ, Harghita, Galaţi, Satu Mare. Bucuria noastră este amplificată de faptul că avem anul acesta un juriu de excepţie, din care face parte şi un tânăr care tocmai a terminat clasa a XII-a, avem un trainer foarte tânăr, în anul I de facultate, aşa că încercăm să promovăm cât mai mult tinerii şi să găsim noi modalităţi prin care să-i aducem la cunoştinţa publicului larg’, a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Carmen Ion, fondatoarea acestui festival.

În cei şase ani de la debutul festivalului, acesta a evoluat exponenţial, ajungând să fie astăzi un eveniment cu participare internaţională, la care participă anual mii de elevi.

‘Diferenţa între Boovie de acum şase ani şi cel de astăzi este una uriaşă. În primul rând pentru că acum şase ani nu aveam nici cel mai mic gând în legătură cu o evoluţie a Boovie. Pentru mine, acum şase ani, Boovie era un concurs născut dintr-un moft, pentru că am eu un anume entuziasm de tipul ‘hai să mai facem ceva, şi încă ceva’, dar nu îmi proiectasem în niciun caz o asemenea evoluţie. Sincer, dacă nu erau copiii care să tragă de mine şi să-mi spună că vor mai mult şi vor mai mult, Boovie nu ar fi devenit un festival. Numai că, într-un an, unul dintre fanii şi fidelii Boovie a venit şi mi-a spus: ‘Haideţi să atragem mai multe echipe, haideţi să facem un festival, haideţi să-l facem de două zile’. Şi l-am făcut de două zile, apoi l-am făcut de trei zile, apoi l-am făcut de 200 de oameni, de 500 de oameni, apoi de 2.000 de oameni şi aşa mai departe. Deci e o evoluţie fascinantă chiar şi pentru mine, care sunt cumva motorul acestei evoluţii. Deşi, dacă stau bine să mă gândesc, s-ar putea să greşesc. Cred că motorul acestei evoluţii sunt copiii, care au descoperit o sursă inepuizabilă de inspiraţie în Boovie, o sursă prin care ei se bucură, îşi descoperă noi prieteni, îşi descoperă noi talente, învaţă să lucreze în echipă şi da, învaţă să citească din plăcere’, este de părere Carmen Ion.

Sâmbătă, elevii şi profesorii vor avea ocazia să participe la mai multe workshopuri şi şedinţe de training. Printre trainerii şi speakerii care vor fi prezenţi anul acesta la Boovie se numără Paula Herlo şi Carmen Uscatu, preşedinta şi, respectiv, fondatoarea Asociaţiei ‘Dăruieşte Viaţa’, Florentina Bratfanof, Cătălin Isbaşe, Andrada Strugaru, Doru Căstăian, Adelina Miron, Marcel Bartic, Cătălin Anchidin, Adrian Ciglenean sau Sally J. Pla, autoarea unuia dintre romanele din concurs, care va avea o întâlnire pe Zoom cu elevii şi profesorii.

Potrivit profesoarei Carmen Ion, unul dintre scopurile declarate ale unora dintre trainerii acestei ediţii este şi acela de a vâna noi talente.

‘Printre noi se află oameni care sunt vânători de talente, care vor face workshopuri mâine dimineaţă. Scopul declarat este, în afară de acela de a transmite cunoştinţe şi de a încerca să formeze nişte abilităţi, şi acela de a găsi oameni pe care să-i şlefuiască şi să-i înveţe mai în profunzime anumite taine ale lumii artistice’, a spus Carmen Ion.

Duminică va avea loc premierea celor mai bune trailere din concurs, la cele şase secţiuni ale Boovie. Dacă la început festivalul se adresa elevilor de liceu, Boovie a lansat de acum doi ani provocarea şi elevilor de gimnaziu din clasele a VII-a şi a VIII-a, iar de anul trecut, şi echipelor din diaspora. Anul acesta, Boovie a inclus în concurs şi elevi din clasele a V-a şi a VI-a, la nou înfiinţata secţiune Boovie Kids. Elevii de liceu şi gimnaziu se luptă pentru Marele Premiu la alte cinci secţiuni: Boovie Junior, pentru elevii din clasele VII-VIII, Boovie Liceu, Boovie+, pentru cartea de nonficţiune, ExtRo Boovie, care se adresează elevilor români din diaspora şi Trailerul de Buzunar.

Organizatorii au precizat că vor fi respectate toate normele în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, astfel că toţi participanţi au trebuit să prezinte, după caz, testul RT-PCR, un test antigen sau dovada vaccinării anti-COVID-19.

Festivalul este organizat de Asociaţia Grow Up Project, Consiliul Judeţean Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea şi Colegiul Naţional Pedagogic ‘Spiru Haret’ Focşani, cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Focşani. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks