Acasă93Vrancea: Maratonişti între 7 şi 70 de ani au alergat la cea...

Vrancea: Maratonişti între 7 şi 70 de ani au alergat la cea de-a şasea ediţie a Maratonului Unirii

La 163 de ani de la Unirea Principatelor, luni, în Piaţa Unirii din Focşani s-a dat startul celei de-a VI-a ediţii a Maratonului Unirii, cursă la care au participat maratonişti cu vârste cuprinse între 7 şi 70 de ani, veniţi din întreaga ţară.

‘Acest maraton face parte din ciclul de maratoane ‘Din dragoste pentru România şi istoria ei’, în care alergăm prin cele mai încărcate locuri de istorie ale ţării. Suntem la cea de-a şasea ediţie a Maratonului Unirii. De şase ani alergăm pe 24 ianuarie, pe ploaie, pe vânt sau zăpadă, pentru a aduce un omagiu şi recunoştinţa noastră românilor moldoveni şi munteni care în 1859 au avut tăria să declare Unirea prin alegerea aceluiaşi domn, Alexandru Ioan Cuza. Avem colegi de-ai noştri în vârstă de peste 70 de ani, care vin de fiecare dată, din diverse colţuri ale ţării, să îşi măsoare forţele cu colegii mai tineri. Cel mai tânăr maratonist este Răzvan Gabriel şi are puţin peste 7 ani’, a declarat, pentru AGERPRES, veteranul maratonului Unirii, Ilie Roşu.

Maratoniştii au alergat pe o distanţă de 42 de kilometri, în mare parte pe graniţa existentă în anul 1859 între Moldova şi Muntenia, despărţite atunci de râul Milcov, pe care, luni, aceştia i-au parcurs în timp record, de numai cinci ore şi jumătate.

Spre finalul cursei, în faţa Mausoleului Eroilor din Focşani, maratoniştilor li s-au alăturat zece copii din Focşani, Adjud şi Adjudu-Vechi, care au pornit într-o cursă până în Piaţa Unirii, purtând steguleţe tricolore. De asemenea, pe tot parcursul cursei, maratoniştii au purtat drapelul României, un drapel din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi alte steaguri care amintesc de istoria României.

Şi tot la Mausoleului Eroilor din cartierul Sud al Focşanilor, în care odihnesc eroii căzuţi în Primul Război Mondial, maratoniştii au aprins Torţa Eroilor, care a fost purtată până în Piaţa Unirii, în semn de respect pentru eroii Armatei Române căzuţi în Primul Război Mondial şi pentru militarii eroi care şi-au dat viaţa pentru România în misiuni de luptă şi pe câmpurile de instrucţie.

La sosirea în Piaţa Unirii, participanţii au fost întâmpinaţi cu aplauze de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, precum şi de locuitori ai municipiului Focşani şi au primit diplome şi medalii.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Club Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primăria municipiului Focşani, cu susţinerea Consiliului Judeţean Vrancea şi a Instituţiei Prefectului Vrancea, a Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România şi Garnizoanei Focşani.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks