Militari ai Brigăzii 282 Blindată ‘Unirea Principatelor’ şi ai Brigăzii 8 ROT ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Focşani au tuns gratuit, la finalul săptămânii trecute, peste 100 de copii şi le-au oferit ghiozdane complet echipate, în cadrul proiectului ‘Pregătire pentru şcoală’.
‘Noi, în cadrul Brigăzii 282 Blindată, avem şi o fundaţie, Capela Militară ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, prin care încercăm să derulăm mai multe proiecte de suflet, în special pentru cei tineri. În fiecare an, în cadrul proiectului ‘Pregătire pentru şcoală’, tundem şi dăm rechizite tuturor elevilor care ne calcă pragul. Proiectul a fost întrerupt doi ani, din cauza pandemiei, iar anul acesta am avut surpriza să avem foarte multe cereri. Cei trei frizeri din cadrul garnizoanei noastre au tuns la acest sfârşit de săptămână peste 100 de copii, cărora le-am oferit şi ghiozdane complet echipate cu ce trebuie pentru şcoală. Le-am dat şi binecuvântarea de început de an şcolar. Ne-am pregătit iniţial cu 60 de ghiozdane, dar au venit foarte mulţi copii, inclusiv din zona Tecuci, Adjud, Străoane, zone îndepărtate de Focşani, care s-au trezit de dimineaţă şi au venit cu microbuzul. Consider că facem prea puţin pentru copiii noştri, pentru educaţia lor. Şi dacă nu investim în educaţie, nu vom avea nicio şansă mai târziu’, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Ionel Vrînceanu.
Activitatea fundaţiei continuă şi pe parcursul anului şcolar, cu un program de meditaţii pentru elevii de clasa a XII-a care se pregătesc pentru Bacalaureat, în special pentru cei cu posibilităţi materiale reduse.
‘Acum, la început de an şcolar, începem înscrierile pentru a 11-a serie neîntreruptă cu elevi de liceu din anii terminali. În special pentru cei fără posibilităţi materiale, elevi din centrele de plasament sau de la asistenţi maternali, dar avem şi militari de-ai noştri care nu au luat Bacalaureatul şi îşi doresc să aibă posibilitatea de a promova în corpul ofiţerilor. De asemenea, îi ajutăm şi pe tinerii de la liceele din oraş care doresc perfomanţă şi o notă mai mare la admiterea la facultate. Facem două grupe, una cu elevii care doresc doar să obţină media de trecere la Bac şi una pentru cei care vor note mai mari. Avem profesori foarte buni, de română, matematică, geografie, istorie, biologie, care lucrează cu noi de foarte mulţi ani, voluntar, iar notele obţinute de elevi se datorează în mare parte şi efortului acestora’, a spus preotul.
În anii trecuţi, sute de elevi de clasa a XII-a au beneficiat de pregătire pentru Bacalaureat, iar în unele cazuri meditaţiile la biserică au reuşit să schimbe destine.
‘În fiecare an, am avut cel puţin 60 de elevi la pregătire, în unii ani chiar şi peste o sută. Unii mai renunţă, dar majoritatea rămân până la final. Uneori profesorii rămân peste program special pentru a ajuta pe cei care au carenţe mai mari. Am avut şi surprize plăcute de-a lungul anilor. De exemplu, cu un tânăr de la un centru de plasament, care a venit la noi în stare de corigenţă la matematică, dar care avea un potenţial enorm. A lucrat cu sârguinţă şi a luat peste 9 la Bac, mai apoi a luat examenul la Politehnică, la Automatică. Avem foarte multe scrisori de mulţumiri de la elevi care acum sunt la facultate, în ţară sau în străinătate’, a precizat preotul Vrînceanu.