Numărul urşilor în judeţul Vrancea este de patru ori mai mare decât efectivul optim, în ultimul an din ce în ce mai multe persoane sesizând prezenţa animalelor în gospodăriile lor, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, Titi Olteanu.
‘Situaţia anul aceste este mai dificilă decât în anii trecuţi. Ne confruntăm cu tot mai multe atacuri ale urşilor şi respectiv sesizări din partea localnicilor din zonă că urşii intră în curţile oamenilor, omoară găini, porci sau alte animale. Noi (Direcţia Silvică Vrancea – n. red.) gestionăm două fonduri de vânătoare din zona de munte, la Soveja şi Câmpuri. Pe aceste fonduri, numărul urşilor este de aproape patru ori mai mare decât efectivul optim şi în aceste condiţii aceştia se apropie din ce în ce mai mult de zonele locuite pentru a căuta surse de hrană’, a spus Titi Olteanu.
Potrivit acestuia, extragerea urşilor nu se poate face decât în cazurile unor exemplare foarte periculoase şi doar atunci când nu mai există altă posibilitate.
‘Din fericire, în afară de pagube materiale, anul acesta nu ne-am confruntat cu atacuri la oameni, dar este vară, oamenii vor ieşi la proprietăţile limitrofe pădurilor şi ar putea apare şi situaţii mai grave. Avem încheiate contracte cu primăria Soveja şi Câmpuri să participăm cu personalul nostru la îndepărtarea din zonă, în primă fază, sau la relocarea acestora, care însă este mai dificilă, deoarece cam peste tot efectivele de urşi sunt mai mari decât cele optime şi nu prea există loc unde aceştia să poată fi duşi. Se fac şi vânători de îndepărtare, dar, de cele mai multe ori, vânătorile au succes doar momentan, urşii reîntorcându-se în zonele locuite de oameni. În cazurile mai grave, atunci când viaţa oamenilor este în pericol, putem face şi extragerea, adică să-i împuşcăm pe cei care sunt foarte agresivi, însă doar atunci când nu mai există altă posibilitate’, a precizat Olteanu.
În urma atacurilor repetate ale urşilor, primarul comunei Soveja a făcut apel la autorităţile guvernamentale pentru a scade numărul efectivelor de urs brun din zonă.
‘Pericolul reprezentat de atacurile urşilor asupra gospodăriilor din Soveja ne determină să căutăm ajutor la instituţiile abilitate. Trebuie să protejăm oamenii şi bunurile lor! I-am scris ministrului mediului, apelor şi pădurilor, lui Barna Tanczos, o informare cu privire la situaţia atacurilor de urs brun din localitatea noastră. De săptămâni bune, suntem într-o continuă stare de alertă în ceea ce priveşte atacul asupra gospodăriilor sovejenilor. Pe tema aceasta am discutat şi cu reprezentatul Ocolului Silvic Soveja şi îmi doresc ca împreună cu Jandarmeria montană să găsim cea mai bună soluţie pentru a ţine departe pericolul. Atenţionez în cel mai clar mod cu putinţă că situaţia de la Soveja se poate termina cu urmări grave dacă autorităţile guvernamentale nu iau o măsură care să scadă numărul mare al urşilor care atacă frecvent gospodăriile sovejenilor’, a spus primarul Ionuţ Filimon.
Atacuri ale urşilor au loc în toată zona de munte a judeţului Vrancea, autorităţile locale făcând în mod repetat apeluri către factorii de decizie pentru rezolvarea acestei situaţii. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)