Opt sportivi din Vrancea, legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal 2007 Focşani, participă, în perioada 29 mai – 3 iunie, la Campionatul European Şcolar de Karate din Serbia, după ce, cu o lună în urmă, aceştia s-au întors cu opt medalii de aur şi bronz de la Campionatul European şi Cupa Europei de karate SKDUN din Italia.
‘Sunt mulţi copii care îmbrăţişează artele marţiale în Vrancea. Cel mai mic copil pe care îl avem în grupă are cinci ani şi practică acest sport de un an. Majoritatea sunt copii, care îşi doresc să facă mişcare, unii fac şi performanţă la nivel foarte înalt. Avem printre noi campioni naţionali, campioni europeni şi mondiali. În aceste zile participăm la Campionatul European Şcolar cu o echipă formată din Şerban Bianca, Constantin Andreea, Pană David, Necula Tudor, Vlad Flavius, Milea Cristian, Pintilie Andrei şi Pintilie Matei. Campionatul se desfăşoară în Serbia, timp de o săptămână, şi sperăm că ai noştri sportivi vor face faţă. Copii noştri sunt legitimaţi la CSM 2007, secţia de arte marţiale, dar şi la un club privat, iar în această perioadă copiii muncesc foarte mult, se antrenează chiar şi de două ori pe zi’, a declarat sensei Daniel Fusaru, campion naţional, european şi mondial de karate SKDUN, în prezent antrenor al CSM 2007 Focşani.
Campionatul din Serbia ar putea intra anul acesta în Cartea Recordurilor, cu un antrenament în kimono a peste 1.000 de sportivi.
‘La campionat participă peste o mie de sportivi din toate colţurile lumii şi, odată cu această competiţie, va avea loc şi un eveniment de Cartea Recordurilor, mai mult de o mie de sportivi îmbrăcaţi în kimono care fac un antrenament împreună, pe un stadion din Belgrad’, a precizat sensei Fusaru.
Potrivit antrenorului Daniel Fusaru, karate nu este un sport, ci un mod de viaţă, prin care copii ajung să se cunoască mai bine.
‘O centură neagră e o centură albă care nu a renunţat. Un grad durează între şase luni şi un an de zile, în funcţie de cum acumulează anumite cunoştinţe, cum înţeleg. Karate nu este un sport. Nu se joacă karate, se practică karate. Majoritatea celor care vin se gândesc că vor învăţa să se bată. Dar când intră în sală şi văd despre ce e vorba, că este vorba în primul rând de foarte multă muncă şi disciplină şi abia mai apoi, după ce îţi însuşeşti anumite cunoştinţe ajungi şi să te lupţi, înţeleg că sportul acesta este fascinant, este un mod de viaţă. Sportul în general este benefic, dar, prin Karate, copii ajung să se cunoască puţin mai bine’, a fost de părere Daniel Fusaru.
La începutul lunii aprilie, sportivii vrânceni au adus în judeţ trei medalii de aur şi şase medalii de bronz la Campionatul European şi Cupa Europei de karate SKDUN, desfăşurate în Italia.
Printre cei care practică acest sport în Vrancea se numără, alături de numeroşi copii şi adulţi, campionul olimpic la tir, Alin Moldoveanu.