Parcul ‘Nicolae Bălcescu’ din Focşani a fost inaugurat, joi seara, după ce, timp de mai bine de doi ani, acesta a fost reabilitat în cadrul unui proiect de aproximativ 14 milioane de lei, bani de la bugetul municipiului Focşani, dintr-un credit contractat de administraţia locală.
‘Am reuşit să ducem la bun sfârşit reabilitarea acestui minunat parc, ce a fost construit în anii 1960 pe domeniul familiei Ferhat, cea care a construit şi donat şi Biserica Armenească de aici din apropiere. De atunci şi până în 2020 nu s-au mai făcut mari lucrări de întreţinere a acestui parc, fapt pentru care, am hotărât, împreună cu Consiliul Local, să îl modernizăm. (…) Pentru prima dată la Focşani reabilităm integral un parc, pentru prima dată avem un loc de joacă pentru copii minunat, un mini amfiteatru unde vom avea, pe timp de vară, evenimente deosebite’, a declarat primarul Cristi Misăilă, cu ocazia inaugurării.
Acesta a mulţumit în mod special colectivului de profesori şi elevilor de la Liceul de artă ”Gheorghe Tattarescu”, care şi-au pus amprenta asupra acestui parc prin câteva picturi realizate împreună cu elevi din Republica Moldova, Cernăuţi şi Transnistria şi care vor realiza şi bustul lui Nicolae Bălcescu, ce va fi pus la loc de cinste în parcul care îi poartă numele.
Inaugurarea Parcului ‘Nicolae Bălcescu’ a coincis şi cu aprinderea luminilor festive, care vor împodobi municipiul Focşani în perioada sărbătorilor de iarnă.
Potrivit administraţiei locale, proiectul noului parc a însemnat o reabilitare totală a acestuia, care i-a schimbat complet înfăţişarea, dar şi utilitatea. Aleile pietonale, care se întind pe 6.567 m, au fost mobilate cu bănci şi coşuri de gunoi. Pe timp de noapte parcul este luminat cu ajutorul a 207 stâlpi de iluminat pe care sunt montate lămpi economice, tip LED, şi camere de luat vederi, pentru monitorizare. Pe lângă aleile de promenadă reabilitate, parcul are o multitudine de fântâni arteziene, care mai de care mai spectaculoase.
Pentru copii, în parc a fost construit un loc de joacă pe o suprafaţă de 440 mp, iar pentru tineri un skate park. De asemenea, pentru iubitorii de animale a fost construită o zonă destinată câinilor. Parcul beneficiază şi de un amfiteatru, cu scenă şi tribune, iar pasionaţii de şah vor avea la dispoziţie o pergolă acoperită, mese de şah şi scaune.
Pe lângă toaletarea vegetaţiei existente şi montarea unui covor de gazon, întreţinut de un sistem de irigare cu aspersoare automate, în Parcul ‘Bălcescu’ s-au plantat şi 129 de copaci şi alte sute de plante ornamentale şi trandafiri.
Parcul se întinde pe o suprafaţă totală de 23.364 de metri pătraţi. La fiecare dintre cele trei intrări au fost montate rastele de bicicletă, prin faţa intrării principale a parcului urmând să treacă şi pista pe care municipalitatea o realizează în cadrul unui proiect european.