Peste 50 de hectare de teren au fost afectate de incendii de vegetaţie, într-o singură zi, pe fondul acţiunilor de igienizare derulate de cetăţeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările agricole de primăvară, a anunţat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
‘În această perioadă, la nivelul judeţului Vrancea, pe fondul acţiunilor de igienizare derulate de cetăţeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările agricole de primăvară, zilnic se produc incendii de vegetaţie generate, în mare parte, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise. Astfel, marţi, 14 martie, pompierii militari au fost solicitaţi pentru localizarea şi lichidarea a 5 incendii de vegetaţie uscată care au afectat o suprafaţă de peste 50 ha’, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vrancea.
Potrivit ISU Vrancea, cele mai mari suprafeţe afectate de incendii au fost în comuna Dumitreşti 37 hectare, în comuna Ţifeşti, sat Oleşeşti, zece hectare, şi în comuna Negrileşti, un hectar.
Pompierii atrag atenţia că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale sunt strict interzise, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va putea aplica sancţiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetaţiei uscate şi care nu au obţinut acceptul autorităţilor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei. AGERPRES / (AS – autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu)