Peste 550 de hectare de suprafeţe forestiere vor fi împădurite în judeţ în Luna Plantării Arborilor, care a debutat, oficial, la jumătatea lui martie, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Vrancea.
‘Săptămâna trecută a debutat oficial Luna Plantării Arborilor, pe care toată lumea o cunoştea în trecut ca fiind Luna Pădurii. Şi noi, Direcţia Silvică Vrancea, ca toate Direcţiile Silvice din ţară şi silvicultorii, lucrăm intens pentru lucrările de regenerare a pădurii. În cadrul Direcţiei Silvice Vrancea, anul acesta avem în plan să regenerăm 553 de hectare, din care 223 de hectare sunt regenerări artificiale şi 330 regenerări naturale, realizate în urma lucrărilor pe care noi le-am le-am efectuat şi le efectuăm în continuare. Din aceste regenerări artificială, 191 de hectare sunt prinse în cadrul unui proiect pe fonduri europene, program prin care regenerăm terenuri din Lunca Siretului afectate de fenomenul de uscare. Folosind diverse specii, cele mai utilizate fiind plopul alb, plopul negru, salcia, precum şi alte specii complementare, stejar, paltin, frasin etc. Vremea a fost favorabilă şi noi am turat demult motoarele, astfel că în prezent suntem în plină campanie şi sperăm ca în cel mai scurt timp să realizăm întreaga această suprafaţă’, a declarat şeful Direcţiei Silvice Vrancea, Lucian Zanfir.
Campaniile de împădurire se fac cu angajaţii Direcţiei Silvice Vrancea sau cu sezonieri, dar nu sunt puţine dăţile în care acestor campanii se alătură şi voluntari.
‘Avem şi anul acesta solicitări foarte multe de la diferite şcoli şi licee şi asta ne bucură. Fiindcă scopul nostru este şi să creăm o emulaţie în rândul populaţiei. Formarea conştiinţei forestiere are un mare rol şi ne bucură foarte mult că foarte mulţi tineri vor să vină să participe, să vadă de ce înseamnă să plantezi un arbore’, a fost de părere Zanfir.
În afară de regenerările necesare ca urmare a ciclului normal de viaţă a unui arbore, există şi situaţii în care plantările devin necesare ca urmare a unor calamităţi naturale, cum este cazul Ocolului Silvic Dumitreşti, unde o suprafaţă de circa 30 de hectare trebuie reîmpădurită după ce a fost afectată în totalitate de un incendiu.
Materialul săditor utilizat pentru lucrările de împădurire provine aproape în totalitate din pepinierele proprii Direcţiei Silvice Vrancea.
‘99% din materialul săditor provine din pepiniera proprie. Avem pepiniera de la Dumbrăviţa, în zona de câmpie, cea mai mare pepinieră de altfel, care se întinde pe o suprafaţă de circa 45 de hectare, dar avem şi în zona de munte, la Nereju. Mai avem o pepinieră la Câmpuri, pe care încercăm să o resuscităm pentru a folosi şi specii de acolo. Speciile folosite sunt în funcţie de zonalitate. La câmpie folosim anumite specii, în Lunca Siretului specii iubitoare de apă, în zona de munte mergem pe specii de stejar şi fag, iar la altitudini folosim răşinoase’, a spus şeful Direcţiei Silvice Vrancea.
Campania de regenerare din această lună vine în completarea programelor de împădurire susţinute de autorităţi la nivelul judeţului, prin care alte sute de hectare vor fi reîmpădurite.
Judeţul Vrancea deţine în prezent peste 180.000 de hectare de păduri, dar numai circa 50.000 de hectare aparţin statului şi sunt gestionate de ocoalele silvice aflate în subordinea Direcţiei Silvice Vrancea. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)